• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Посол Євросоюзу назвала ймовірний рік вступу України до ЄС
    Опубликовано: 2023-10-02 15:31:13

    В України є можливість приєднатися до Європейського союзу у 2030 році, якщо збережеться поточний темп проведення реформ.

    Про це повідомила голова представництва ЄС в Україні, Катарін Матернова, у інтерв'ю "Європейській правді".

    Вона наголосила, що час у Україні наче рухається іншими темпами, порівняно з іншими країнами, і те, що в них займає місяці, може статися в Україні за кілька тижнів або навіть днів.

    "Тому я вважаю, що 2030 рік є реалістичним терміном. Але це можливо лише за умови інтенсивної роботи. Важливо зберігати темп реформ, який не завжди буває лінійним процесом. Проте я впевнена, що це досяжно. Особисто я вірю і розраховую, що у грудні лідери ЄС ухвалять рішення про початок переговорів про вступ України", - підкреслила посол.

    Матернова зауважила, що необхідно враховувати не лише реформи, які повинна провести Україна, але й інституційні та політичні зміни, які мають відбутися в Європейському Союзі. Вона наголосила на важливості готовності ЄС до розширення за межі 27 країн-членів.

    Посол також відзначила вплив геополітики на процес інтеграції України в Європейський союз.

    "Немає сумнівів у тому, що ми б зараз взагалі не обговорювали питання про те, коли і як Україна вступить до ЄС, якби не жахливі події 24 лютого і все подальше. Тож геополітика, звичайно, відіграє певну роль. Геополітика визначає вектор", - додала Матернова.

    За її словами, під час двосторонньої зустрічі з президентом Володимиром Зеленським він пообіцяв, що за місяць в Україні завершать роботу над всіма 7-ма критеріями, які Єврокомісія визначила для України ще у червні 2022 року.

    "Президент Зеленський під час нашої двосторонньої зустрічі сказав, що він очікує, що протягом наступного місяця Україна виконає усі ті кроки, які ще залишилися", - сказала Матернова.

    В той же час, вона відзначила, що певні критерії вже повністю виконані, наприклад, вимоги стосовно відновлення органів суддівського врядування, Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також критерій щодо медіаправа тощо.

    При цьому, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, повідомив, що парламент уже виконав 99,9% вимог ЄС щодо початку переговорів про вступ і обговорив закон, який посилює контроль за політиками.

    Зауважимо, голова комісії, Урсула фон дер Ляєн вважає, що Україна вже досягла значних успіхів після отримання статусу кандидата в червні минулого року, а у липні вона високо оцінила "дивовижний" прогрес України у впровадженні реформ для боротьби з корупцією, збереження прав меншин і забезпечення незалежної судової системи.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.