• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нацбанк оцінить стійкість банківської системи України в умовах війни
    Опубликовано: 2023-04-28 18:11:01

    Національний банк України розпочинає оцінку стійкості банків та банківської системи для визначення реального стану банківського сектору. Проведяння цієї оцінки передбачено Меморандумом з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику від 24 березня 2023 року.

    В НБУ повідомили, що в умовах воєнного часу ця оцінка у 2023 році матиме низку особливостей та здійснюватиметься в три етапи:

    перший – включатиме оцінку якості активів та прийнятності забезпечення за кредитними операціями, а також перевірку оцінки вартості майна, отриманого банком у заставу, та розрахунок нормативів достатності капіталу;
    другий етап передбачає екстраполяцію результатів оцінки якості активів та прийнятності забезпечення на кредитні операції банку, що не потрапили у вибірку на першому етапі;
    третій – оцінку показників діяльності банку за базовим сценарієм та визначення необхідних рівнів нормативів достатності капіталу. Технічне завдання та модель оцінки прогнозних показників діяльності банку буде окремо оприлюднено на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

    У 2023 році оцінку проходитимуть 20 банків. Це фінустанови, що є лідерами за сукупністю показників обсягу зважених на ризик-активів, депозитів та кредитів фізичних осіб. Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи.

    Банки, які проходитимуть оцінку у 2023 році:

    АТ КБ "ПриватБанк",
    АТ "Ощадбанк",
    АТ "Райффайзен Банк",
    АТ "СЕНС БАНК",
    АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК",
    АТ "ПУМБ",
    АТ "Укрексімбанк",
    АБ "УКРГАЗБАНК",
    АТ "ОТП БАНК",
    АТ "УКРСИББАНК",
    АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК",
    АТ "КРЕДОБАНК",
    АТ "А-БАНК",
    АТ "ТАСКОМБАНК",
    АТ "ПроКредит Банк",
    АБ "Південний",
    АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО",
    ПАТ "БАНК ВОСТОК",
    ПАТ "МТБ БАНК",
    АТ "ПРАВЕКС БАНК".

    Результати оцінки стійкості банків і банківської системи України буде оприлюднено до 31 березня 2024 року.

    Нагадаємо, вчора Національний банк України тимчасового призупинив ліцензії на надання фінансових послуг двом фінансовим компаніям.

    Тетяна Гойденко

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.