• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Boeing звільнив українські компанії від сплати 200 млн доларів: справа повʼязана з проєктом «Морський старт»
    Опубликовано: 2023-04-17 15:27:52

    Американська компанія Boeing оголосила, що звільняє українські компанії від зобов'язань у 200 млн доларів, пов'язаних із проєктом "Морський старт". Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

    "Дякую за важливе рішення на підтримку України. Розраховуємо на співпрацю та розвиток інвестицій компанії в Україні", – додав очільник уряду.

    Чому Україна була винна гроші Boeing?
    Компанія Sea Launch ("Морський старт") було створено у 1995 році як міжнародний консорціум для здійснення комерційних космічних запусків. Основна роль у проєкті належала американській компанії Boeing Commercial Space Company (дочірнє підприємство Boeing) та російській компанії "Енергія", які мали на старті проєкту 40 та 25% акцій відповідно.

    Ще 15% у сукупності було в українських КБ "Південне" та ВО "Південмаш", 20% – у норвезької суднобудівної компанії Aker Kværner.

    У 2009 році компанія Sea Launch пройшла через процедуру банкрутства. Після реорганізації 95% акцій компанії дісталося дочірній компанії РКК "Енергія" Energia Overseas Limited, 3% – американській Boeing, 2% – норвезькій Aker Solutions.

    У 2014 році реалізація проєкту "Морський старт" була призупинена через російське вторгнення в Україну.

    У 2019 році "Південне" та "Південмаш" програли суд у справі "Морського старту". Тоді їх зобов’язали виплатити Boeing 200 млн доларів. Підставою для позову був перекладений на Boeing пакет із гарантіями за кредитами на сотні мільйонів доларів.

    Артем Ющенко

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.