• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • За рік безробіття в Україні скоротилося вдвічі – дані Держслужби зайнятості
    Опубликовано: 2023-03-25 18:18:36

    У лютому 2023 року кількість безробітних сягала 150 тисяч, – повідомляє Державна служба зайнятості. Втім у лютому минулого року цифри були значно більшими - 313,8 тисяч тих, хто залишився без роботи. Наразі переважно не працевлаштовані жінки –106,7 тисяч, чоловіків лише 43,3 тис. Найчастіше без заробітку опиняються українці у віці від 35 до 44 років (29%) і від 45 до 55 років (29%).

    Водночас роботодавці готуються до скорочень працівників активніше. Так Служба отримала інформацію від роботодавців про заплановане масове вивільнення 20,2 тис. підлеглих, натомість минулоріч цифра була меншою – 16,1 тис. осіб. Найчастіше готові розірвати трудові договори у Дніпропетровській обл. (2,0 тис.), м. Києві (1,9 тис.), Житомирській (1,7 тис.), Запорізькій (1,6 тис.) та Харківській (1,5 тис.) областях.

    Крім того, вакансій зараз майже вдвічі менше, ніж торік. Якщо на 1 березня 2022 було 53 тис пропозицій, то зараз лише 28,9 тис. 

    На час воєнного стану статус безробітного надається з першого дня реєстрації у центрі зайнятості за особистою заявою людини. Тож, відповідно, допомога надається з першого дня отримання статусу безробітного. З початку року максимальний розмір допомоги  в Україні становить 6700 гривень, що дорівнює розміру мінімальної зарплати. Раніше платили більше – 150% від мінімалки.

    Зазначимо, у липні 2022 уряд запустив реформу, згідно якої зареєстровані безробітні, які не працевлаштувалися протягом 30 днів, залучатимуться до суспільно корисних робіт. Під такими роботами в Кабміні мають на увазі розбір завалів, будівництво захисних споруд, благоустрій, ремонтні чи сільськогосподарські роботи. Що саме потрібно робити в кожному регіоні, визначатиме місцева влада. За цю працю платитимуть "мінімалку" – 6,5 тис. грн.

    Нагадаємо, наприкінці минулого року Кабмін анонсував програми компенсацій роботодавцям за працевлаштування категорій населення, яким складно знайти роботу. Йдеться про молодь, учасників бойових дій, одиноких батьків, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб і тих, кому залишилося до пенсії 5 років. Таким чином фонд із безробіття впродовж півроку сплачуватиме половину зарплатні працівника.

    Додамо, що, згідно лютневого опитування Соціологічної групи "Рейтинг" , фінансовий стан понад  половини українців стан значно погіршився  з початку повномасштабного вторгнення. Так у 63% опитаних доходи стали меншими.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.