• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Мінфіні назвали дати переговорів з МВФ щодо нової масштабної програмі
    Опубликовано: 2023-03-03 09:31:11

    Місія Міжнародного валютного фонду з 8 по 15 березня працюватиме у Варшаві з представниками України для обговорення параметрів потенційної майбутньої програми кредитування. Про це повідомив в ефірі національного телемарафону міністр фінансів Сергій Марченко.

    "Найближчі наші орієнтири - це місія МВФ, яка буде найближчим часом у Варшаві - з 8 по 15 березня, де ми будемо обговорювати параметри потенційної майбутньої програми. Там ми будемо узгоджувати і умови, і наповнення, і обсяги, і так далі. Зараз говорити конкретні деталі поки що ранувато, тому що там є багато питань внутрішньої дискусії фонду", – сказав він.

    За словами Марченка, що в раді директорів МВФ є "певні протиріччя", оскільки не всі члени фонду підтримують Україну, але українська сторона над цим активно працює.

    "Для того, щоб ми отримали повний консенсус та підтримку, треба трошки попрацювати, у тому числі й усередині цієї організації. Думаю, ми знайдемо необхідні рішення для того, щоб, починаючи вже з квітня місяця у нас вже була повноцінна програму з фондом", – зазначив керівник Мінфіну.

    За словами міністра, наразі йдеться про чотирирічну програму за підтримки країн "Великої сімки", оскільки "коштів фонду не вистачить, щоб покрити всі наші колосальні потреби".

    "Фонд поки не висуває непідйомних умов, які ми не можемо виконати. Йде мова про програмні, зачадничі речі – забезпечення монетарної та фіскальної стабільності, зменшення рівня дефіциту бюджету та забезпечення прийнятного рівня навантаження на бюджет і також гарного урядування та забезпечення найкращих корпоративних практик. Далі йде мова про програми антикорупційного характеру, які були традиційно частиною програм МВФ", – пояснив він.

    Марченко зазначив, що деталі будуть обговорюватися саме в рамках місії МВФ, але наразі критичних застережень, як були б неприйнятними для обговорення Україною, у фонду немає. Натомість він анонсував зміну податкової політики держави для наповнення бюджету.

    "На 90% ці заходи стосуватимуться покращення політики податкового адміністрування. Але не сказав би, щоб там (у програмі МВФ) будуть певні жорсткі заходи. Більше того, ми хочемо закласти певний місток на повоєнні відновлення і формування певної післявоєнної конфігурації податкової реформи", – сказав він.

    Голова Мінфіну висловив сподівання, що в майбутній програмі МВФ знайде відображення можливість переформатування існуючої податкової системи з метою її сприятливості для розвитку інвестицій та залучення бізнесу.

    "Але в частині адміністрування заходи можуть бути досить серйозними, тому що є багато проблем, багато нарікань на податкове адміністрування", – наголосив чиновник.

    Нагадаємо, що 20 грудня Рада виконавчих директорів МВФ схвалила моніторингову програму, яку запросила раніше Україна. 13-17 лютого місія МВФ зустрічалася з представниками української влади у Варшаві для оцінки результатів діяльності в рамках моніторингу, що відкрило шлях для обговорення нової повноцінної програми макрофінансової допомоги.

    20 грудня директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва відвідала Київ, де зустрілася з президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

    Планується, що нова програма з МВФ складатиметься з двох частин - негайна фінансова підтримка та підтримка структурних реформ, що сприятимуть відновленню. Очікується, що вона матиме обсяг понад 15 мільярдів доларів. За даними ЗМІ, перші 5 мільярдів можуть надійти протягом першого року програми.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.