• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • 7 євро за безвіз: ЄС знову відклав обов’язкову плату за дозвіл на поїздки
    Опубликовано: 2023-03-02 15:45:03

    Генеральний директорат з питань міграції та внутрішніх справ Європейської комісії змінив кінцеву дату запуску системи ETIAS, за якою мандрівники з безвізових країн мають платити збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок.

    Про це повідомляє видання "Європейська правда".

    Ще у січні на сайті директорату орієнтовною датою запуску ETIAS був 2023 рік. Зазначається, що принаймні з 27 лютого його замінили на 2024-ий.

    Нагадаємо, Євросоюз ще у 2016 році ухвалив принципове рішення щодо зміни порядку пропуску через кордон громадян тих держав, які мають право безвізового в'їзду до ЄС. У 2018 році Європарламент затвердив законодавство, яке встановлювало параметри нової системи, яка отримала назву ETIAS (European Travel Information and Authorisation System).

    Втім, терміни запуску системи кілька разів переносили, у тому числі через необхідність додаткового фінансування та у затвердженні технічного законодавства, яке ухвалили лише у 2021 році. Тоді у Брюсселі очікували, що систему ETIAS можна буде запустити з початку 2022 року, але дату знову довелося перенести.

    Нові правила перетину кордону ЄС стосуватимуться і українців. Передбачалося, що після старту системи та певного перехідного періоду для її адаптації в'їзд громадян України до Євросоюзу за біометричним паспортом буде можливий лише за умови попередньої авторизації у новій системі безпеки. Перевірка має бути платною, а її результати будуть дійсними протягом трьох років.

    В ЄС наголошують, що реєстрація не є аналогом візи, оскільки не вимагає підтвердження мети в'їзду чи надання супровідних документів (підтвердження доходів, статусу тощо).

    Заявку на дозвіл можна буде оформити онлайн, і здебільшого він видаватиметься відразу. У Євросоюзі заявили, що на заповнення анкети потрібно буде витратити не більше ніж 20 хвилин.

    Ніна Комащенко

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.