• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В НБУ створили нову вертикаль підпорядкування: що змінилося і навіщо це потрібно
    Опубликовано: 2022-11-03 15:45:39

    Для посилення ефективності управлінських процесів у Національному банку України створено нову вертикаль підпорядкування — "Фінансова стабільність". Також частково перерозподілено підрозділи за вертикалями підпорядкування і обов’язки між членами правління Національного банку.

    Про це 1 листопада повідомила пресслужба регулятора.

    Нова вертикаль об'єднує в собі підпорядкування НБУ разом із департаментом фінансової стабільності.

    "Нововведення сприятиме вдосконаленню процесу напрацювання та розроблення регуляторної бази для банківського і небанківського секторів з урахуванням аналізу системних ризиків, які виявляє департамент фінансової стабільності", — пояснила пресслужба Нацбанку.

    Крім того, до вертикалі "Загальний блок" увійшов департамент стратегії та розвитку. Це зробили з метою посилення ролі стратегії в інституції та її оновлення, прискорення впровадження ключових змін фінансової системи та Національного банку, а також відповідно до загальної практики світових центральних банків.

    "Зміни, що відбулися, відповідають кращій світовій практиці та рекомендаціям міжнародних фінансових організацій. Подібні принципи застосовуються в діяльності центральних банків, зокрема Банку Англії", — запевняють в НБУ.

    Голова НБУ Андрій Пишний керує вертикаллю "Загальний блок", в структуру якого входять: департамент стратегії та розвитку, департамент безпеки, департамент персоналу, юридичний департамент, департамент внутрішнього аудиту, департамент комунікацій, департамент ризик-менеджменту, управління захисту прав споживачів фінансових послуг, Офіс правління Національного банку України, Секретаріат Ради Національного банку України, відділ режимно-секретної роботи, відділ з питань запобігання та протидії корупції.

    Перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова керуватиме новою вертикаллю "Фінансова стабільність", до якої входять: департамент методології регулювання діяльності банків, департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, департамент фінансової стабільності.

    До вертикалі "Монетарна стабільність", керівництво якою здійснює Сергій Ніколайчук, належать: департамент монетарної політики та економічного аналізу, департамент статистики та звітності, управління європейської інтеграції та міжнародних програм.

    До вертикалі "Ринкові операції", яка перебуває під керівництвом Юрія Гелетія, належать такі підрозділи: департамент кредитного аналізу та підтримки ліквідності, департамент відкритих ринків, управління корпоративних прав та депозитарної діяльності НБУ.

    До вертикалі "Платіжні системи та грошовий обіг", керівництво якою здійснює Олексій Шабан, належать: департамент платіжних систем та інноваційного розвитку, департамент грошового обігу, департамент інформаційних технологій, центральне сховище, державна скарбниця України, банкнотно-монетний двір НБУ.

    У вертикалях "Пруденційний нагляд" та "Фінансово-адміністративний та операційний блок" склад структурних підрозділів не змінився, відбувся перерозподіл обов’язків між членами правління. Першим керуватиме Дмитро Олійник, другим — Ярослав Матузка.

    Нагадаємо, Верховна Рада України призначила Андрія Пишного на посаду голови Національного банку нещодавно, 7 жовтня. Його кандидатуру запропонував Зеленський. До складу Ради національної безпеки та оборони (РНБО) нового голову Національного банку президент ввів 26 жовтня.

    Віта Молодан

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.