• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • НБУ спрогнозував, що буде з українською економікою та інфляцією у разі затягування війни
    Опубликовано: 2022-10-31 15:09:37

    Разом із традиційним інфляційним звітом Національний банк розробив альтернативний сценарій макропрогнозу на випадок затягування війни до середини 2024 року. Про це 27 жовтня повідомила пресслужба НБУ.

    У інфляційному звіті за жовтень Нацбанк як і раніше прогнозує, що у 2022 році економіка скоротиться майже на третину, а у 2023-2024 роках – зростатиме помірними темпами (+4-5% на рік).

    При цьому згідно з альтернативним прогнозом, за збереження високих безпекових ризиків до середини 2024 року економіка у 2023 році зросте лише на 2%, а інфляція довше відхилятиметься від цілі НБУ.

    У разі затягування війни НБУ прогнозує, що повне відкриття морських портів відбудеться на рік пізніше порівняно з базовим прогнозом – лише з другої половини 2024 року, а також продовження відтоку населення з країни наступного року у розмірі 1,4 млн на додаток до 8 млн у цьому. Передбачається, що біженці почнуть повертатися лише 2024 року в невеликій кількості – 0,6 млн, тоді як, згідно з базовим сценарієм, прогнозується повернення 0,4 млн вже 2023 року та 2,5 млн – 2024 року.

    В альтернативному сценарії український експорт суттєво скоротиться. Як результат, труднощі бізнесу посиляться, а у аграріїв знизиться мотивація до розширення діяльності, скоротяться ресурси для проведення посівних кампаній. Ці факти в свою чергу призводять до погіршення прогнозу урожаю у 2023 та 2024 роках, зазначається у звіті.

    Базовий сценарій передбачає завершення активної фази бойових дій у середині 2023 року. Згідно з ним, у 2022 році інфляція прискориться до 30%, а економіка скоротиться на майже 32% через руйнівні наслідки повномасштабної війни Росії проти України.

    В той же час, згідно з базовим сценарієм, у 2023 році ВВП зросте на 4% та на 5,2% – у 2024 році зі збільшенням резервів до кінця 2024 року до $27,4 млрд.

    Зазначимо, негативні наслідки кризи на ринку праці під час війни відчула на собі переважна більшість українців. Більше 40% українців залишилися без роботи. Наразі продовжують працювати і отримувати заробітну плату у повному обсязі тільки 23%.

    У найближчі півроку ймовірні скорочення персоналу в кожній п’ятій українській компанії. Загалом через війну рівень бідності в Україні зріс удесятеро.

    Віта Молодан

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.