• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • МВФ очікує падіння ВВП України на 35% та утримується від подальших прогнозів
    Опубликовано: 2022-10-13 18:01:36

    Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що за підсумками 2022 року рівень реального ВВП України знизиться до "мінус" 35%  за інфляції 30% та надалі утримується від макропрогнозу для нашої країни на 2023 рік.

    Про це йдеться в оновленому Світовому економічному прогнозі (WEO).

    "Для України всі прогнози на 2022-2027 роки, крім прогнозів реального ВВП та споживчих цін, опущені через надзвичайно високий ступінь невизначеності", – сказано в прогнозі.

    Індекс споживчих цін в Україні за підсумками 2022 року зросте з 9,4 до 20,6, вважають у МВФ. Інші прогнози на нинішній та наступні роки не публікуються.

    У МВФ зауважили, що війна призвела до переміщення мільйонів людей, а також значних людських втрат і шкоди фізичному капіталу в Україні.

    У МВФ пояснили, що подібні економічні тенденції є характерними для країн, охоплених війною, – подібне було у Ємені, Сирії, Лівані. Темпи подальшого економічного зростання залежатимуть від тривалості війни, наслідків національної економіки і політики у період тривання та після закінчення бойових дій та рівня міжнародної підтримки.

    За оцінками МВФ, у Росії падіння ВВП цього року становитиме 3,4%, а наступного року сповільниться до 2,3%.

    "Скорочення російської економіки менш серйозне, ніж прогнозувалося раніше, що відображає стійкість експорту сирої нафти та внутрішнього попиту через велику підтримку фіскальної та грошово-кредитної політики та відновлення довіри до фінансової системи", – зазначають в МВФ.

    Також МВФ залишив без зміни свій липневий прогноз зростання світової економіки у 2022 році – 3,2% (у січні очікувалося зростання на 4,4%, у квітні – на 3,6%). На 2023 рік оцінка знижена до 2,7% з 2,9% у липні та 3,6% у квітні (у січні МВФ прогнозувало зростання світового ВВП на 3,8%).

     Крім того, у МВФ вказують на глобальні наслідки від російської агресії, зокрема на світовому продовольчому ринку. Світові ціни на продовольство залишаються високими, але очікується, що вони дещо пом'якшуються.

    "Війна має серйозні економічні наслідки в Європі, з вищими цінами на енергоносії, слабкою споживчою впевненістю та уповільненням темпів виробництва внаслідок постійних збоїв у ланцюгах постачання та зростання витрат на виробництво", - зазначається у доповіді.

    Нагадаємо, виконавча рада МВФ підтримала надання Україні близько 1,3 мільярда доларів у рамках інструменту прискореного фінансування (RFI).

    Раніше український уряд повідомив про домовленість із МВФ, що його місія почне роботу над новою спеціальною програмою допомоги Україні вже у жовтні. Перед цим МВФ призначив новим главою своєї місії в Україні економіста Гевіна Грея, який допомагав налагоджувати відносини з Іраком, коли країна відновлювалася після війни.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.