• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ВВП України у II кварталі впав на 37% до минулорічного
    Опубликовано: 2022-09-12 09:41:04

    Реальний валовий внутрішній продукт України у квітні-червні 2022 року зменшився порівняно з попереднім кварталом на 19,1% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно з II кварталом 2021 року – на 37,2%. Про це свідчить оперативна оцінка Державної служби статистики.

    В свою чергу, в Міністерстві економіки зазначають, що цей показник виявився дещо оптимістичнішим за його прогнозну оцінку в 40,6%. При цьому за серпень, за даними міністерства, показник ВВП знизився до минулорічного орієнтовно на 35%, тобто спостерігається певне сповільнення темпів падіння ВВП.

    Загалом Мінекономіки прогнозує падіння ВВП в 2022 році на 33,2%. У відомстві кажуть, що такий прогноз базується на тенденціях, що спостерігалися в другому кварталі та серпні поточного року.

    Зокрема, на макропоказники серпня позитивно вплинули часткове розблокування зернового експорту з портів Одеської області до країн ЄС, а також пришвидшення темпів та обсягів збору зернових на підконтрольній Україні території. Станом на кінець серпня було зібрано 25,3 мільйона тонн урожаю.

    Спостерігається і покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності: індекс очікувань ділової активності в серпні становив 44,1 проти 43,6 у липні.

    Крім цього, налагодження логістичних ланцюгів імпорту нафтопродуктів та диверсифікація постачальників стабілізували ціни на пальне, що знизило інфляційний тиск на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії та продовольство.

    В серпні Україна також отримала значний обсяг міжнародної допомоги – 4,6 мільярда доларів, у тому числі 3 мільярда грантових коштів від США через Світовий банк. Це в найближчій перспективі дозволить забезпечити макроекономічну стабільність та покриття воєнних витрат й зниження бюджетного дефіциту.

    Також у відомстві нагадують, що адаптуватися до реалій війни та поступово відновлювати роботу підприємств допомагає і реалізація урядових програми підтримки бізнесу - "Доступні кредити 5-7-9", "єРобота" та "Релокація підприємств".

    "Україна в надскладних умовах воєнного часу зміцнює економіку. В майбутньому темпи відновлення будуть залежати від ситуації на фронті, масштабів та швидкості отримання донорської допомоги, доступності портів для експорту, повернення українців з-за кордону та зростання продуктивності праці. Сьогодні є підстави для стриманого оптимізму", - зазначила міністр Юлія Свириденко.

    За її словами, при формуванні державного бюджету на 2023 рік у відомстві будуть виходити з консервативного сценарію розвитку подій, що дозволить державі знизити бюджетні ризики і в повній мірі виконати усі свої зобов’язання перед громадянами.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.