• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Єврокомісія хоче надати Україні 3 млрд євро допомоги у вигляді грантів
    Опубликовано: 2022-08-13 18:15:39

    Новий проект пропозиції Європейської комісії передбачає надання Україні фінансової допомоги в розмірі 8 млрд євро шляхом поєднання грантів і позик.

    Про це повідомляє POLITICO.

    Новий проект пропозиції з’явився після того, як Німеччина відмовилася надати гарантії щодо кредитів Україні на суму до 9 млрд євро. Берлін стверджував, що гранти краще підходять для допомоги Києву, який і так має великі борги, і вказав на свій власний двосторонній грант у 1 млрд євро.

    ЄС планує розділи 8 млрд євро допомоги на дві частини. Першу – кредитну, яка складає 5 млрд євро довгострокового використання, а другу – грантову, в яку притягнуть інші 3 млрд євро.

    Поки що немає термінів, Комісія прагне отримати схвалення Європейського парламенту та країн ЄС у вересні, щоб виплати могли початися в жовтні.

    Питання допомоги стало напруженим, і президент України Володимир Зеленський критикував ЄС за затримку.

    Ще в травні лідери ЄС пообіцяли надати Києву до 9 млрд євро макрофінансової допомоги. Але поки що Комісія змогла виділити лише 1 млрд євро позик, забезпечених бюджетом ЄС.

    З моменту вторгнення Росії Київ має дефіцит бюджету в розмірі близько  $5 млрд на місяць. Вона звернулася за допомогою до міжнародних донорів, щоб покрити основні витрати, такі як пенсії та зарплати в державному секторі, або ризикувати фінансовим крахом.

    Проблеми для Комісії полягають у тому, як профінансувати 70% гарантію, необхідну для залучення коштів на ринках, оскільки її власний бюджет виснажений. Раніше речник Комісії заявив, що вона намагається знайти "достатні гарантії за межами бюджету ЄС".

    Нагадаємо, що ЄС надав Україні у повному обсязі перший транш у розмірі 1 мільярду євро.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.