• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Стабільність безготівкових розрахунків в Україні витримала удар війною. НБУ озвучив цифри
    Опубликовано: 2022-06-26 18:21:10

    Протягом квітня, першого повного місяця війни, в Україні та за її межами з використанням платіжних карток було здійснено близько 550 млн операцій на 450 млрд грн, повідомили в НБУ. Як підкреслили в регуляторі, стабільності безготівковим розрахункам не зашкодила навіть війна.

    Якщо порівняти ці дані з довоєнним січнем, кількість операцій зменшилася на 15%, водночас їх сума зросла на 2%.  Зокрема, в Україні протягом квітня з використанням платіжних карток було здійснено понад 505 млн операцій на суму близько 375 млрд грн.

    "Це менше на 20% за кількістю та 10% за сумою проти січня 2022 року. Таке скорочення в умовах війни не є значним та свідчить, що українська фінансова система продовжує стабільно функціонувати, а громадяни мають можливість забезпечувати свої фінансові потреби", – кажуть в НБУ.

    В Нацбанку підкреслили, що українці віддавали перевагу безготівковим операціям із платіжними картками, які є безпечнішими в умовах воєнного стану. Так, у квітні частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток у межах України за сумою становила 71% (у січні – 62%).

    "Водночас частка за кількістю залишилася майже незмінною – 90% (за січень цього року – 91%). Тобто 9 із 10 операцій із картками були безготівковими", – уточнили в Національному банку.

    За кордоном у квітні українці з використанням платіжних карток українських банків витратили приблизно 75 млрд грн. Більшість цих коштів – це оплата товарів у POS-терміналах торговельної мережі та отримання готівки в банкоматах вимушеними українськими переселенцями.

    Війна негативно вплинула на стан платіжної інфраструктури для приймання платіжних карток. За оцінкою НБУ, кількість активних платіжних терміналів у торговельній та сервісній мережах станом на 1 травня порівняно з початком року зменшилася на третину, а кількість банкоматів – на 20%.

    "Це пов’язано з тим, що значна кількість таких платіжних пристроїв розташована в місцях, де ведуться активні бойові дії або на територіях, які тимчасово не контролюються українською владою", – кажуть в Національному банку.

    Також не всі торговельні підприємства відновили роботу на територіях, звільнених ЗСУ.

    Максим Беркаль

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.