• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Продаж земельних ділянок в Україні особами, зареєстрованими в Криму. Зауваження нотаріуса
    Опубликовано: 2021-11-29 22:12:30

    Мої шанування, дорогі друзі!

    Моє ім'я, Володимир Чуловський, і я працюю понад 10 років у нотаріальній сфері України.

    Практика показує, що є потреба обговорити особливий «кейс» продажу земельних ділянок. Це стосується ситуації, коли особа, яка зберегла громадянство України, але при цьому зареєстрована в Криму, хоче продати свою нерухомість на «материку».

    Часто-густо в таких випадках виникають певні непорозуміння. Бо, як громадянин України, продавець вважає, що має сплачувати такі ж самі податки, як і всі інші. Адже для всіх державних органів, він є повноправним резидентом. Але у податкових питаннях на перший план виходить саме місце його реєстрації (проживання), або ж іншими словами – “податкова” адреса. Тому у питаннях оподаткування такі громадяни України розглядаються, як нерезиденти.

    Для того, щоб не перевантажувати текст довгими назвами законів просто зафіксуємо наступне. Громадянин України, який зареєстрований в Криму, після продажу своєї земельної ділянки, що розташована на «материковій» Україні сплачує:

    • Податок на доходи фізичної особи – у розмірі 18%.
    • Військовий збір – за ставкою 1,5%.

    Також майбутньому продавцеві варто звернути увагу на такі моменти:

    По-перше, договір купівлі-продажу готується виключно нотаріусом.

    По-друге, перед  укладанням угоди слід перевірити реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. (Важливо переконатися у наявності кадастрового номера, бо він може бути відсутнім у державних актах старого зразку).

    По-третє, бути готовим до того, що згідно з новим законодавством, при продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення здійснюється перевірка джерел походження коштів покупця.

    По-четверте, для нотаріального оформлення договору потрібно мати при собі:

    • Паспорти та ідентифікаційні коди продавця та покупця.
    • Свідоцтва про реєстрацію або розірвання шлюбу (у разі наявності), а також нотаріально засвідчені згоди другої особи з подружжя на укладання договору (як для продавця, так і для покупця).
    • Правовстановлюючий документ на землю (Державний акт на право власності на земельну ділянку).
    • Довідку про відсутність (наявність) обмежень (обтяжень) за даними Державного земельного кадастру.
    • Довідку про відсутність (наявність) на земельній ділянці житлового будинку, інших будівель або споруд (за необхідності).
    • Звіт про експертно-грошову оцінку земельної ділянки.
    • Витяг з Державного земельного кадастру.

    І ще трохи корисної інформації.

    Якщо Ви надумаєте продати свою земельну ділянку, я - приватний нотаріус Володимир Чуловський, до ваших послуг, офіційний сайт за посиланням. А тут, посилання на мою сторінку у мережі Фб,- там багато корисних матеріалів з нотаріальної тематики.

    Мій офіс знаходиться у центрі міста Київ, за адресою - вул. О.Гончара, 55, оф. 11. Це поруч зі ст. метро «Золоті ворота» або ст. метро «Університет». Уточнити інформацію та зробити запис для укладання договору можна за телефоном 067 633 14 32.

    Ласкаво запрошую на безкоштовну первинну консультацію та каву!



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.