• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Поле для інвестицій: у що варто вкладатися, щоб заробити в 2021 році
    Опубликовано: 2021-02-05 19:04:01

    Досвідчені інвестори бачать в Україні достатньо напрямків для активного інвестування з відмінною маржинальною складовою. Але, як і всюди, є нюанси.

    Кожна нова криза для одних — фінансові втрати, для інших — можливість отримати великий куш. 2020 рік через пандемію уже став роком, коли частина інвесторів рахувала інвестиційні втрати, частина — навпаки — рахувала прибутки від своїх інвестицій. Все залежало від того, хто який інструмент обрав для інвестування і як швидко зміг зорієнтуватися у ситуації.

    Найбільші суми інвестицій у 2020 році, згідно з даними Держкомстату, пішли в переробну і видобувну промисловість, будівництво, сільське господарство і внутрішню торгівлю. У ці галузі за підсумками трьох кварталів 2020 року було направлено 57% всіх капітальних інвестицій в Україні.

    Наскільки вдалими є ці інвестиції говорити поки що рано — як правило, подібна оцінка робиться тут через кілька років.

    Тим часом ті, хто добре розбираються в питаннях "Куди краще вкладати кошти", вже визначили найбільш перспективні напрями для інвестицій на майбутнє.

    Для засновника компанії Finbert Габріеля Кокуашвілі, який уже два роки як усвідомлено інвестує кошти у цікаві для себе напрями із Ізраїлю в Україну, привабливими на сьогодні у нас виглядають інформаційні технології, фінанси і нерухомість.

    "ІТ в Україні завжди були і, я сподіваюся, будуть перспективним напрямком для інвестування. Мабуть, неспроста, перший в континентальній Європі комп'ютер, був створений саме в Україні 70 років тому. І весь цей час напрямок динамічно розвивається", — каже він у коментарі Delo.ua.

    Разом з тим, Габріель Кокуашвілі зауважує, що відсоток проєктів у ІТ, які у майбутньому дійсно здатні "виправдати" влиті в них кошти, є дуже низьким, проте, коли якийсь із них "вистрілює" — прибуток колосальний.

    "Фінанси — важливий сектор в розвитку і становленні країни на світовій економічній арені. Україна досить довго зберігає "здорові" індикативні показники, які дають широкі можливості в плані зростання капіталу і операційного прибутку бізнесу", — зазначає закордонний інвестор.

    В той же час нерухомість Габріель Кокуашвілі називає досить складним, але цікавим сектором до інвестування, в який зараз треба ставитись обережно. "Криза, викликана епідеміологічною ситуацією в світі, внесла корективи в загальну схему взаємодії забудовника і покупця, а також у формування цін на житлову і нежитлову нерухомість. Вочевидь, що елітна нерухомість в центрі столиці залишиться "в стороні" і в найближчій перспективі не буде складати інтересу для бізнесу, на відміну від середнього і низького цінового сегмента. Грубо кажучи, "корона" додала "невідомі" значення в формулу, що дає більші можливості як для ризиків, так і для прибутковості угод на цьому ринку", — зазначає він.

    За підрахунками засновника Sloboda Studio, Growth Factory і співвласника stepINVEST + Павла Обода, інвестиції в житлову нерухомість приносять дохід в розмірі 6-7%, в комерційну — в розмірі 12-15%.

    Отримати більший дохід від інвестицій в нерухомість можуть дозволити певні маніпуляції. "Є варіант переробити нерухомість після покупки. Наприклад, з великої квартири зробити кілька маленьких для здачі студентам. Так дохід виходить вищим", — каже Павло Обод.

    Загалом, з точки зору досвідчених інвесторів, всі інвестиції мають бути добре обдуманими. "Всі напрямки, в яких, на вашу думку, показники ризику неповернення коштів високі і у вас немає наявних інструментів з цим впоратися — не розглядайте як об'єкти інвестицій", — радить Габріель Кокуашвілі інвесторам-початківцям.

    В свою чергу Павло Обод також радить тим, у кого бажання інвестувати тільки з’являється, перед тим, як вкладати кудись гроші, звертати увагу на такі три критерії як прибутковість, ризик і ліквідність.

    Такі критерії можуть бути для кожного окремого інвестора свої. "Це дуже ситуативне питання, тому що в той напрямок, в який особисто я, не вклав би ані копійки під загрозою гарматного пострілу ... мої колеги інвестують із задоволенням величезні гроші. Але це їх бізнес. Вони з дитинства цим займаються і ймовірність настання такого ризику у професіоналів, найчастіше, зводяться до нуля. Тому — інвестувати краще в ті напрямки, які добре знаєш. І чим краще ти знаєш те, чим займаєшся, тим більше варто туди вкладати і сил і грошей", — зазначає Габріель Кокуашвілі.

    Найкращі результати, за оцінкою Кокуашвілі, як за термінами окупності, так і за обсягом отриманого доходу показують інвестиції від 1 млн доларів. Хоч разом з тим він і зазначає: "Купівля наукової книги — це також інвестиція. І часом, може виявитися так, що це ваша найкраща інвестиція в житті".

    В цілому закордонний інвестор бачить в Україні безліч напрямків для активного інвестування з відмінною маржинальною складовою. Як нових (наприклад, ОВДП) так і консервативних (наприклад, агросектор).

    В той же час керуючий партнер лізингової компанії ЕСКА Сергій Васьков зауважує, що самі українці інвестувати у цінні папері не поспішають, хоча тут вигідними можуть бути вкладення в ОВДП від 100 тисяч гривень і від 50 тисяч гривень в корпоративні облігації. За його даними, в ОВДП українці вклали близько 9 млрд гривень, тоді як на термінових депозитах тримають 325 млрд гривень.

    Також із більш ніж 10 тисяч зареєстрованих на українській біржі рахунків фізичних осіб, за оцінкою керівника НКЦБФР Тимура Хромаєва, активними є не більше 15%.

    Таким чином виглядає, що так звані консервативні напрями є сьогодні більш привабливими для інвестицій самих українців і ризикувати своїми грошима, вкладаючи їх в щось для себе незрозуміле, вони не спішать навіть попри те, що така інвестиція може бути доволі вдалою.

    Проте, пріоритети тут у кожного свої. "З точки зору інвестора з досвідом, можу сказати, що більш важливо "ЯК" ти інвестуєш, ніж "КУДИ". Розстановка пріоритетів і якісне операційне управління — секрет успіху будь-якого успішного інвестора, незалежно від напрямку", — говорить Габріель Кокуашвілі.

    НАДІЯ МИХАЛЬЧУК

    Инф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.