• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Кабмін схвалив концепцію та план заходів розвитку газовидобувної галузі України
    Опубликовано: 2016-12-29 14:30:50

    У середу, 28 грудня, відбулося засідання Кабінету Міністрів. Серед інших розглядалося розпорядження Про схвалення Концепції розвитку газовидобувної галузі України та плану заходів щодо її реалізації. Доповідав Ігор Насалик, Міністр енергетики та вугільної промисловості України.
    Мета концепції – збільшення видобутку вітчизняного газу. Реалізація концепції передбачається терміном з 2016 по 2020 рік. За цей час планується збільшити об’єм видобування газу до 27,6 млрд м куб. газу на рік. Основна надія на ПАТ «Укргазвидобування» з очікуваним видобутком 20,1 млрд м куб. газу на рік у 2020 році. Усі інші разом – лише 7,4 млрд м куб. газу на рік у 2020 році.
    Для реалізації концепції потрібно за 5 років інвестувати понад 6 млрд доларів. А загальний обсяг видобутого за цей час газу становитиме 114,2 млрд м куб.
    Також передбачено прийняття 11 нормативно-правових актів, які регулюватимуть стимулююче оподаткування, ставки та порядок використання ренти, прозорість та публічність, отримання дозволів, розпорядження геологічною інформацією, підвищення закупівельної ціни на газ для ПАТ «Укргазвидобування» тощо.
    На думку аналітика житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олександра Горлушка, варто зазначити, що реалізація концепції не потребує «прямого» фінансування з бюджету, але зменшує відрахування до нього видобувних компаній.
    «Маємо надію, що це «відтермінований платіж», і бюджет з часом отримає більше відрахувань завдяки збільшенню фінансового обороту у самих компаній завдяки ефективному використанню грошей, залишених у видобувників, – коментує представник ОПОРИ. – Завжди є загроза виведення капіталу з галузі у вигляді нереінвестованого прибутку підприємства або корупційних схем. Тут єдине запобігання – це прозорість та публічність роботи підприємств».

    Також Олександр Горлушко зауважує, що останнім часом широко обговорюються дві глобальні стратегії залучення інвестицій у галузь та збільшення видобутку газу. Це угоди про розподіл продукції (УРП) та розвиток власними силами національної газовидобувної компанії ПАТ «Укргазвидобування»: «На мою думку, найкраще – це поєднання обох зазначених інвестиційних стратегій та їх відкрита та прозора конкуренція».



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.