• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • У Полтаві функціонує унікальний завод з запатентованою технологією переробки масляних фільтрів
    Опубликовано: 2016-12-23 18:09:55

    У Полтаві от уже більше 10 років працює підприємство, яке могло б стати справжнім екологічним брендом регіону. Мова йде про завод «Колан», котрий спеціалізується на переробці автомобільних мастильних фільтрів та виробленні на їх основі нових.

    Потужності підприємства вражають – воно у змозі переробляти близько 3 тисяч фільтрів за зміну. Натомість за увесь поточний рік на ньому переробили тільки кілька сотень. Як вважає директор підприємства Георгій Колтунов, проблема полягає в екологічній несвідомості наших громадян, котрі не розуміють необхідності утилізації цих запчастин.У Полтавській області зареєстровано 375 тисяч автомобілів, близько 58 тисяч – тільки в обласному центрі. На кожному з них  приблизно двічі на рік міняються масляні фільтри. Якщо розкласти відпрацьовані за рік фільтри тільки Полтави, то утвориться коло радіусом 1,5 кілометри. Кількість масла, яке в них зібралася, складе цілу цистерну, розповідає замісник гендиректора підприємства Юрій Голік, котрий також являється головою екологічної ради Полтавської області,  професором кафедри прикладної екології та природокористування ПНТУ ім.Кондратюка.

    Про те, чому автомобільні масляні фільтри необхідно переробляти, як роблять в усьому цивілізованому світі, розповів директор заводу Георгій Колтунов.

    «Все почалося з мого батька, - почав розмову Георгій Анатолійович. – Він працював на 20-му заводі конструктором (нині ПАТ завод «Лтава»). Його винаходи отримували авторські свідоцтва та патенти. Якось він спробував запровадити виробництво нового продукту (мова йде про мастильні фільтри), але видавлювати корпуси з металу не було можливості – їх просто рвало. Він знайшов альтернативу – почав збирати відпрацьовані фільтри на СТО, відрізати корпус, і вже з них збирати нові. Узяв двох працівників, котрих поставив за станок різати ці фільтри. Станок стояв надворі. Під час роботи мастило розбризкувалося в різні боки на достатньо велику відстань,  на десятки метрів. Поряд стояв пожежник, який у разі чого повинен був би гасити мастило, котре могло зайнятися. Увечері все це змивалося в ливневу каналізацію, і начебто нічого страшного не відбувалося. Але мого батька дуже вразила одна річ – по всій площі цих мастильних плям, які залишалися на землі, усі живі організми – мушки, жучки, черв’ячки – все було мертве. А через рік він помітив, що на тому місці навіть не росла трава».

    Саме тоді Анатолій Миколайович дав своєму сину екологічне спрямування та заповідав завжди вести свою роботу так, щоб не шкодити навколишньому середовищу. За роки копіткої роботи Георгію Колтунову вдалося розробити екологічно безпечну технологію переробки фільтрів, яку він запатентував в Україні, Росії та десятках країн світу. За нею нині переробляються автомобільні масляні фільтри на заводі «Колан». Але до цієї технології чоловік дійшов не відразу.

    «Одного разу, як батько був ще живий, поїхав я в дальню дорогу на Урал, - ділиться спогадами Георгій Анатолійович. – І от на одній з СТО директор, котрий знав, що я спеціалізуюся на екологічній переробці фільтрів, попросив мене продемонструвати моє вміння. Я був у чистому костюмі, білій сорочці, але погодився. Поки розібрав, геть вимазався, до того ж біля мене набралася купа ганчірок. Далі директор попросив зібрати його знову, після чого я вимазався ще більше та зібрав ще купу промасленого ганчір’я. І тоді цей чоловік сказав «Хіба ж можна назвати твою технологію екологічною, якщо ти залишаєш після себе стільки сміття?». Цей випадок задав мені раціональний вектор, який допоміг створити технологію практично безвідходної переробки фільтрів в умовах конвеєрної роботи».Технологія полягає в тому, що відпрацьовані фільтри розрізаються на спеціальному устаткуванні, очищаються, відпрацьовані деталі йдуть на переплавку (металічні – до металу, гумові – до гуми). Основа вимивається та слугує для створення нових фільтрів. Так реалізується принцип рециклінгу – коли деталі можуть слугувати велику кількість разів. Вивільнене з відпрацьованих фільтрів масло відправляється до спеціальних підприємств на переробку, причому в майбутньому завод планує самостійно переробляти його за шведською технологією. Промаслений папір після віджимання з нього машинного масла спалюється для отримання теплової енергії, яка може бути використана для нагрівання приміщення. Таким чином, відходи під час переробки зведені до мінімуму.

    Маючи після переробки основи для фільтрів, Георгій Анатолійович виробляє нові – також за унікальною запатентованою технологією. У той час, коли звичайний фільтр при відкритому перепускному клапані пропускає в двигун неочищене масло (при холодному пуску, забрудненні основної очисної штори, підвищеному тиску – якщо різко натиснути на педаль газу), фільтри «Колан» мають захист перепускного клапана, тому масло фільтрується завжди і ніколи не потрапляє до магістралі.Георгій Колтунов з самого початку працював разом з батьком, котрий і винайшов унікальний фільтр. Після смерті Анатолія Миколайовича чоловік продовжив добру справу.

    «За 10 років роботи ми утилізували 140 тисяч масляних фільтрів, - розповідає директор підприємства. – 65 тонн відпрацьованого масла здали на переробку службам утилізації. Самі ж випродукували від сили 500 кг промасленого паперу».

    Цікаво, що коли автомобілісти приносять на переробку власні фільтри заводу "Колан", то їм ще й доплачують, адже 70% деталей, що були використані у фільтрі, йде у повторне виробництво. За переробку ж фільтрів інших марок платить клієнт – 32 грн за маленький та 48 грн за великий, адже ті деталі підприємство не може використати повторно.

    Відпрацьовані автомобільні масляні фільтри за законодавством України не мають права потрапляти на полігони твердих відходів, адже належать до третього класу небезпеки. Так, 1 літр масла забруднює до 60 кубічних метрів підземних вод. Але на смітниках можна знайти безліч таких фільтрів, які ніхто не поспішає переробляти, бо екологічні служби на інспекції не ведуть спостереження за цим процесом. Лише частина фільтрів – мова йде про автобусні – спалюються у великих печах, але й це наносить непоправну шкоду навколишньому середовищу, бо в повітря потрапляє безліч канцерогенних речовин.

    «Так склалося, що ми можемо запропонувати світу, бізнесу технологію, котра є екологічно безпечною та не потребує додаткових затрат. Більше того, за переробку власних фільтрів ми ще й доплачуємо клієнтам. Сподіваюся, що колись Україна стане більш цивілізованою державою, і наші співвітчизники зрозуміють, який канцерогенний удар наносять власній землі», - підсумував Георгій Колтунов.

    energolife.info



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.