• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Антикорупційний комітет ВР провалив зміни до Податкового кодексу про оренду землі
    Опубликовано: 2016-09-15 14:00:00

    Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції визнав, що проект закону №4978 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності та надання повноважень з його встановлення органам місцевого самоврядування" містить корупціогенні чинники. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

    Так, документом пропонується виключити положення про мінімальний розмір орендної плати і положення про можливість встановити розмір вище максимального розміру в разі визначення орендаря на конкурентних засадах. Це мотивується тим, що розмір орендної плати за землі всіх категорій для користувачів (орендарів) як громадян (присадибні земельні ділянки), так і юридичних осіб є непомірно високим і з об'єктивних причин зазначена норма закону не може бути виконана.

    Крім того, автори законопроекту вважають, що виключення законодавчого обмеження мінімального розміру орендної плати в умовах децентралізації повноважень дозволить органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування безпосередньо на місцях встановлювати розмір орендної плати за землю.

    "При розгляді народні депутати взяли до уваги, що ... розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути менше 3% нормативної грошової оцінки, не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки; може перевищувати граничний розмір орендної плати в 12% в разі визначення орендаря на конкурентних засадах ", - наголошується в повідомленні.

    Так, на думку комітету, виключення законодавчого обмеження мінімального розміру орендної плати створює корупціогенний фактор, оскільки дозволяє органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, в тому числі за неправомірну вигоду, віддавати землі в довгострокову оренду за безцінь.

    Законодавче встановлення орендної плати в розмірі не менше 3% нормативної грошової оцінки було економічно обґрунтовано і було покликане припинити практику необґрунтованого надання в довгострокову оренду земель з невиправдано малим розміром орендної плати орендарю, який не використовує зазначену землю за цільовим призначенням.

    "Члени Комітету також не погодилися з пропозицією заборонити встановлення розміру оренди вище максимального розміру в разі визначення орендаря на конкурентних засадах. Виняток зазначеної норми містить корупціогенних фактор ... Народні депутати прийшли до висновку, що законопроект доцільно відхилити", - йдеться в повідомленні.

    agronews.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.