• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Україна зможе купувати газ за найнижчою ціною в Європі
    Опубликовано: 2015-04-25 00:01:00

    Україна веде переговори з Румунією з приводу відкриття реверсного коридору поставок газу в країну. Крім того, планується отримати доступ на німецький ринок газу.

    Керівництво НАК «Нафтогаз України» розраховує домовитися про реверсні поставки газу з Румунії.

    За словами голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, поки всі спроби розширити коло постачальників палива в Україну наштовхуються на опір з боку «Газпрому».

    Чи вдасться Україні домовитися про нові коридори поставок газу, радіостанція Голос Столиці дізналася у генерального директора ТОВ «Нафтогазбудінформатика» Леоніда Уніговського.

    Що це за реверсний коридор з Румунії і що він дасть Україні, якщо запрацює?

    — Н ещодавно Румунія споживала десь близько 17 мільярдів кубометрів газу. Зараз внутрішнє споживання скоротилося до десяти. Приблизно 15% — це імпорт. Але Румунія вже почала постачати газ в Молдову. Поки що мало, в цьому році 16 мільйонів кубометрів, але з перспективою збільшення. Якщо говорити про внутрішні резерви Румунії, то вони достатньо малі, хоча певною мірою постачання по реверсу в Україну можливе. Але головна ідея тут в іншому. Завдяки вертикальному коридору, який будуть будувати Болгарія, Румунія та Греція, є можливість отримати доступ до південного газового коридору, а звідти можна брати достатньо великі обсяги газу. І це може бути азербайджанський газ, це може бути в перспективі туркменський газ, іракський газ... Тобто це новий напрямок реверсу.

    Якою буде ціна на цей газ?

    — Ціна буде визначатися ринком. Але це додаткове джерело постачання газу в Україну. Причому дуже перспективне, якщо враховувати саме цей вертикальний газовий коридор, де будуть задіяні ГТС Болгарії та Румунії. Що стосується Німеччини, їхні торговельні майданчики продають газ по найменшій в Європі ціні. Це найбільш ліквідні газові хаби, і брати звідти газ нам дуже вигідно, бо там буде найнижча ціна.

    Тобто ми ще будемо купляти газ у Німеччини?

    — На німецьких торговельних майданчиках. Буде проблема, як його поставити в Україну, якщо говорити про фізичну можливість. Але все можливо реалізувати, і це безумовно дуже правильний крок.

    Андрій Коболєв каже, що всі спроби розширити коло постачальників палива в Україну натикаються на певний супротив з боку «Газпрому». Про що йдеться?

    — Зрозуміло, «Газпром» не хоче втрачати український внутрішній ринок, і він змінив тактику. Якщо раніше був тиск і намагання зберегти високу ціну, то зараз ціна зменшена. І «Газпром» буде намагатися все ж таки залишити за собою цей ринок, адже він дуже привабливий.

    Тобто «Газпром» тепер буде діяти більш ринковими методами?

    — Я сподіваюсь, що буде саме так.

    newsradio.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.