• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Український ліс – сировина для Європи?
    Опубликовано: 2005-06-22 11:27:06
    Як не дивно, сьогодні Україна стала одним з головних експортерів деревини в Європі. Така ситуація трохи незрозуміла, адже лісистість нашої країни у кілька разів менша, ніж, наприклад, у Німеччини, Швейцарії, Австрії та інших західних держав.

    Як відомо, в Лісовому кодексі України записано, що ліси мають виконувати передусім екологічну функцію. Вони ні в якому разі не повинні перетворюватися на джерело сировини для Європи. На жаль, люди, які керують лісовою галуззю України, все частіше про це забувають.

    Так, за останні роки спостерігаємо підвищення рівня експлуатації лісів. Ще до 1995 року Україна не експортувала жодного кубометра лісу. Сьогодні ж, як стверджують екологи, вона є одним з основних експортерів деревини на Захід. Це парадоксально, адже наша держава належить до малолісних регіонів Європи. За даними інформаційного вісника ”Новий кур'єр” лісистість України становить лише 15,6%, тоді як у західних країнах – в середньому 40%. Нині українську деревину закуповують і Швейцарія, і Австрія, і Німеччина, хоча вони мають значно більше лісів.

    Таким чином, наша країна непомітно для її мешканців перетворилася на сировинний придаток індустріальних держав у плані деревини. А найстрашнішим є те, що такі тенденції тривають.

    Так, прикладом може стати Тернопільська область. В лісах цього регіону набувають масового характеру вирубки товстомірних, високотоварних дерев цінних порід (дуба, бука, клена, дикої черешні). Все це робиться під виглядом вибіркових санітарних рубок. Наприклад, дубів в області вже майже не залишилося. Водночас у цих же деревостанах не зрубаними залишаються сухі та пошкоджені дерева, які справді погіршують загальний санітарний стан і підлягають вирубуванню. Що ж стосується посадкового матеріалу, то його обсяги зменшилися більш ніж удвічі, хоч потреба у ньому постійно зростає внаслідок розширення площ вирубок дерев.

    Сьогодні на території Тернопільщини – 190 тисяч гектарів лісів. Але при теперішніх тенденціях вирубки їхня площа з кожним роком стає все меншою. Тому до екологів вже підключаються і представники влади.

    Голови трьох районних рад – Бережанської, Підгаєцької та Козівської (Тернопільська область) – 14 березня 2005 року надіслали листа Прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко. У своєму зверненні адресанти виклали ситуацію з вирубкою місцевих лісів та прохання ”переглянути всі нормативи та програми, які пов'язані з веденням лісового господарства, здійснити науково-екологічну експертизу стосовно доцільності зменшення віку деревини”.

    Ситуація в лісовій галузі Тернопільської області є лише зменшеною моделлю деревної проблеми по всій Україні. Єдиним її вирішенням може стати забезпечення нормального ведення політики в сфері лісництва через кадрові зміни. Основним пріоритетом при веденні лісового господарства в Україні має бути забезпечення економічної стабільності у державі та комплексне використання всіх функцій лісу, а не заготівля деревини.

    Источник News.Elcomart

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.