• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Тютюновий контроль
    Опубликовано: 2005-06-21 10:07:49
    Кількість курців у світі перевищує 1 млрд. і їх кількість постійно збільшується за рахунок молоді.

    В Україні споживання тютюну зростає щороку. У 2002-2003 роках український експорт тютюнових виробів становив 2,6 та 2,9 млрд. шт., а імпорт – 1,6 млрд. та 2 млрд. відповідно. Виробництво тютюнових виробів за ці періоди складало 81,1 та 96,8 млрд. шт. Внутрішнє споживання у 2002 році становило 80,1 млрд. шт., а в 2003 зросло до 96 млрд. шт. За переконанням виробників, 65 млрд. шт. – це межа, нижче якої споживання сигарет в Україні не може опуститися.

    Як відомо, рік тому Україна підписала Конвенцію з контролю за тютюном, розроблену Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Проте, поки що Конвенція не ратифікована. Ратифікація Конвенції буде означати для України цілий ряд нових заходів із контролю над тютюном. Всі заходи здебільшого носять банальний декларативний характер. Зупинимось лише на найбільш принципових.

    Першим серед таких є захід спрямований на підвищення ціни та оподаткування на тютюнові вироби. Це повинно скоротити споживання тютюну серед молоді. Хоча противники цього заходу стверджують, що фіскальні і цінові методи не зменшать споживання тютюну, а тільки сприятимуть контрабанді. За неофіційною інформацією контрабандний товар тютюнових виробів в Україні сягає 2% від споживання. Згідно з чинними законодавством виробники тютюну в Україні сплачують акцизний збір. Але поточна акцизна надбавка немає суттєвого впливу на ціну тютюнових виробів. Скажімо, в ЄС акциз має складати не менше 57% середньої роздрібної ціни. В Україні – акциз не може бути меншим за 22%. У грошовому еквіваленті в ЄС акцизний збір становить 60 євро за тисячу сигарет, а в Україні 3 євро.

    Чинне законодавство також передбачає ліцензування діяльності із вироблення та торгівлі тютюном. За словами виробників, ліцензування вже стало фіскальним інструментом, а не контролюючим заходом. Ліцензія на імпорт (500 тис. грн. на рік) в декілька разів дорожча за ліцензію на виробництво (125 тис. грн. на рік). Ліцензія на оптову торгівлю має ту саму вартість, що й ліцензія на виробництво. Обидва заходи вигідні вітчизняним виробникам тютюну та певним чином обмежують конкуренцію через створення бар'єрів для входу на ринок. Ліцензія на роздрібну торгівлю у місті (одне торгове місце) вартує 2 тис. грн. на рік, а аналогічна ліцензія у селах та селищах – 250 грн. Відмітимо і той факт, що штраф за порушення ліцензії, менший за вартість самої ліцензії. Хоча ліцензування закріплено законодавчо, контроль за дотриманням цієї норми є очевидно недостатнім. За приклад можуть слугувати старі жінки, що продають без ліцензій сигарети на вулицях та у переходах.

    Деякі зміни очікують Україну і в зміні контролю за пакуванням та змістом етикеток. Конвенцією передбачається заборона вживання терміну „легкі” та похідних від нього у назвах сигарет. На упаковках сигарет вимога до розміщення застережень щодо небезпеки вживання тютюну має займати не менше 30% площі етикетки (зараз в Україні 10%).

    До переліку обов'язкових заходів відносяться повна заборона реклами тютюну та спонсорства тютюновими компаніями. Протягом п'яти років передбачається заборона реклами тютюнових виробів у будь-яких засобах масової інформації, зокрема в Інтернет. Проте, виробники і рекламодавці в свою чергу зазначають, що реклама не сприяє масовому поширенню куріння, реклама тютюну – це в першу чергу боротьба за перерозподіл ринку. За їх підрахунками тільки 5% курців стверджують, що саме реклама підштовхнула їх на куріння.

    Найостаннішою законодавчою ініціативою з приводу посилення роботи над зменшенням споживання тютюну є прийнятий у першому читанні законопроект депутата Є. Поліщука „Про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення”. При підготовці його до другого читання передбачається врахування положень законопроекту М. Рудьковського „Про запобігання вживанню та зменшення шкідливого впливу тютюнових виробів на здоров'я населення”. Фактично прийняття законопроектів у поточній редакції буде означати законодавче закріплення більшості вимог Конвенції.

    Суттєвою проблемою як для поточного законодавства, так і очікуваних законопроектів у випадку їх прийняття є адміністрування та контроль за виконанням заходів. Особливо це стосується заборон про незаконний продаж тютюнових виробів, куріння в заборонених місцях.

    Цікавий факт
    За даними держкомстату в Україні за останній рік було вироблено 108 млрд. шт. сигарет, а через торгівельну мережу пройшло тільки 40 млрд. шт.

    ElcomartNews

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.