• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • „100 днів” транспортної галузі України
    Опубликовано: 2005-05-16 09:08:24
    Міністр транспорту та зв'язку України Євген Червоненко, підбиваючи підсумки діяльності відомства за „100 днів”, зауважив, що цей час позначився всебічною інвентаризацією спадщини, яка залишилася від попередників та розробкою концепції випереджаючого розвитку всієї інфраструктури транспортної галузі України

    Віднині Міністерству безпосередньо підпорядковуються відомчі контрольно-ревізійні підрозділи державних підприємств. Створюється автоматизована аналітична система контролю за товарними та фінансовими потоками. На сьогоднішній день в міністерстві створено спеціальне управління, яке розслідує діяльність тіньових схем.

    Стосовно досягнень за звітний період, то як поінформував пан Червоненко, за I квартал на підприємствах галузі на 20% зросла середня заробітна плата. Нині вона сягає 940 гривень. Це є одним з найвищих показників по Україні. На залізницях створено 835 нових робочих місць, на морському та річковому транспорті -1100, на підприємствах зв'язку – 827. Доходи державних підприємств збільшено майже на 8%. Ліквідовано збиткову діяльність на підприємствах зв'язку. На 40% скорочено, у порівнянні з минулим роком, операційні витрати, в основному, за рахунок витрат на благодійництво.

    Лише „Укрзалізниці”, завдяки прозорим фінансовим схемам, скасуванню численних пільг та жорсткому контролю за витратами у I кварталі цього року вдалося збільшити прибуток на 57%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Віднині, Кабінет Міністрів більше не буде ділити власників залізничних вагонів на категорії. Доповнення №2 до розпорядження попереднього уряду №455, що передбачав такий розподіл, було скасовано в середу, на засіданні уряду. Це рішення для різних категорій перевізників передбачало розподіл операторів на категорії, відповідно з яким оператори першої категорії одержували знижки в розмірі 40-50%, у той час, як для третьої категорії передбачалися знижки лише 20-25%. Розподіл за категоріями встановлювався в залежності від обсягів здійснюваних перевезень. Як відзначив Червоненко, організації, які отримували найбільші преференції у цьому плані, перебували у сфері впливу колишнього прем'єр-міністра Віктора Януковича й родини покійного міністра транспорту Георгія Кірпи. До скасування цього розпорядження держава втрачала майже 800 тисяч грн. щодня. Сьогодні, за словами Євгена Червоненко, "всі власники вагонів мають знижки до 30%, але умови для всіх однакові". За словами генерального директора „Укрзалізниці” пана Афтаназіва, з наступного року залізничники щорічно будуть закуповувати 300-500 нових одиниць рухомого складу, що вже через 5 років дозволить „Укрзалізниці” вийти на необхідні норми безпеки руху.

    За звітний період на чверть зросли вантажні перевезення на морському та річковому транспорті, на автомобільному – на 6,4%. В той же час, заступник міністра Павло Рябікін покритикував внесені Кабміном зміни до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік», згідно з якими встановлено 20%-а ставка ПДВ на послуги обслуговування вантажів у портах. За його словами, ця вартість в українських портах вища, ніж в балтійських (головні конкуренти українських портів) на 18-20%.

    Українськими автоперевізниками виконано майже на 4% перевезень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Нині в Україні працює 70 тисяч ліцензованих автоперевізників, причому всі вони комерційні.

    У сфері зв'язку на 19% більше введено нових потужностей АТС, ніж у минулому році за цей же період. Стрімко розвивається мережа мобільного зв'язку – на 1 квітня цього року вона нараховує майже 16 млн. абонентів, а це у 2,2 рази більше, ніж за перший квартал минулого року. Що ж до приватизації ВАТ «Укртелекому», пан Червоненко не вважає це за доцільне в найближчі роки. За його словами, підприємство приносить немалі дивіденди і немає нічого поганого в тому, що цей прибуток отримуватимуть громадяни України. Міністр також заявив, що Мінтрансзв'язку має намір ініціювати передачу акцій «Укртелекому», якими нині управляє Фонд держмайна, під управління міністерства. «Якщо міністр і його команда несуть політичну відповідальність за діяльність галузі, то профільні підприємства повинні належати Мінтрансу», - сказав пан Червоненко. Крім того, він заявив, що «Укртелеком» має отримати ліцензію, яка дозволить надавати також і послуги мобільного зв'язку. Стосовно «Укрпошти», то Євген Червоненко відзначив, що з червня на «Укрпошті» буде запроваджено систему валютних переказів.

    Пасажиро- та вантажопотоки через українські аеропорти за 4 місяці зросли на 20% порівняно з минулим роком. Задля реконструкції державного аеропорту „Бориспіль” підписано міжурядову угоду з Японією про надання кредиту. В цьому році в аеропорту „Бориспіль” планують прийняти 4 млн. пасажирів.

    Інтенсивно розвиваються зовнішні зв'язки Мінтрансу. Відбулися результативні зустрічі з делегацією ЄБРР, міністрами транспорту Росії, Угорщини та Білорусі, Італії та Польщі. Міністр поінформував, що вже створена робоча група з ЄБРР, є домовленість про надання кредиту в розмірі 1 млрд. грн. за ставкою Libor+1, а також про надання японских кредитів. При Мінтрансі створено раду інвесторів, в яку входять великі банки світу (Сітібанк, Дойчебанк, Дрезденбанк і ін.) і світові машинобудівні компанії.. Також, директор відділу транспорту ЄБРР Рікардо Пуліті офіційно повідомив українську сторону про готовність надати 200 млн. EURO для третього проекту Укравтодору „Завершення реконструкції автомобільної дороги Київ-Чоп на ділянці від Києва до Броди”.

    Серед пріоритетних планів до кінця цього року, як повідомив міністр – залучення іноземних інвестицій, створення національного авіаційного перевізника, запуск швидкісного потягу „Київ-Москва” (що скоротить час перебування в дорозі вдвічі, до 9 годин), запровадження електронного цифрового підпису, забезпечення доступу до Інтернет в сільських школах – спільна програма з Міносвіти та науки. Наразі Мінтранс працює над програмою інтеграції транспортних систем України та Росії. Також до кінця року планується вивести з експлуатації автомобілі, які не відповідають сучасним євро стандартам та добудувати магістраль „Київ-Одеса”. Нагадаємо, що раніше Голова Рахункової палати України Валентин Симоненко заявив, що траса "Київ-Одеса" не може називатися автобаном і бути платною. Таке ствердження він висловив за результатами перевірки використання бюджетних коштів на це будівництво. В ході перевірки було встановлено, що немає жодного документу, що підтверджує здачу дороги, крім того, немає і самого проекту цієї траси. В зв'язку з цим, Симоненко вважає недоцільним використовувати цю дорогу як платну і називати її автобаном. При цьому він відмітив, що немає необхідності в будівництві альтернативної дороги. В ході прес-конференції міністр спростував необхідність зведення мостового переходу через Дніпро, призначеного для залізничних та автомобільних перевезень, будівництво якого ініціювало минуле керівництво Мінтрансу.
    NewsElcomart

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.