• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • АМКУ викрив змову цукровиків
    Опубликовано: 2006-02-24 17:05:00

    Антимонопольний комітет України визнав винуватців минулорічного стрибка цін на цукор. За антиконкурентні узгоджені дії оштрафовано оптових операторів ринку - ТОВ «Українська продовольча компанія», ТОВ «Агропродінвест», ТОВ «Цукровий союз», ТОВ «Гала-Трейд» і суб’єкта у складі ТОВ фірма «Астарта-Київ», ТОВ ТД «АПО «Цукровик Полтавщини» та ТОВ «АПО «Цукровик Полтавщини» на 17,2 млн. грн.

    Як засвідчили результати розслідування Комітету, у весняно-літній період 2005 року ці оптові реалізатори синхронно підвищували відпускні ціни на цукор без обґрунтованих причин. Узгоджену цінову поведінку компаній також підтвердив аналіз економічної ситуації на цукровому ринку.

    Якщо темпи зростання цін у виробників склали 124,3%, то у оптових торговців - 167,6%. При цьому, перші реалізували майже 90% продукції ще до стрибка цін, і у піковий період обсяги реалізації цукру заводами були незначними, а вартість - суттєво нижчою від встановленої оптовиками.

    В той же час, роздрібна надбавка на цукор в торговельних мережах у цей період фактично не відрізнялася від зимової та становила в середньому лише 8%.

    У свою чергу, Мінекономіки, Держкомстат та асоціація «Укрцукор» офіційно підтвердили відсутність суттєвого збільшення внутрішнього споживання та дефіциту цукру.

    Оскільки на запити Комітету зазначені оптовики не надали доказів існування об’єктивних причин підвищення цін на цукор, а перевірка їхньої діяльності вказала на отримання надприбутків – їхні дії визнано антиконкурентною змовою. До того ж впливати на ціни оптовикам дозволяла суттєва ринкова влада за рахунок сукупної частки в 27,2% та відсутність реальної конкуренції з боку інших учасників ринку.

    Підвищенню цін також сприяла бездіяльність МінАПК. Тому, відповідно до статті 17 Закону «Про захист економічної конкуренції», Комітет розпочинає розслідування проти Міністерства, яке фактично створило умови для виникнення змови.

    «Незважаючи на тиск окремих осіб, або навіть політичних сил, як на Антимонопольний комітет, так і на мене особисто, розслідування проти МінАПК та за фактом стрибка цін на цукор вже цього року, будуть завершені за будь-яких обставин», - заявив, коментуючи прийняте рішення, Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.

     

    www.amc.gov.ua

     



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.