• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Управління агропромислового розвитку Одещини дослідили ситуацію з падінням цін на молоко
    Опубликовано: 2006-02-27 10:08:00

    Падіння закупівельних цін на молоко, підготовка до весняно-польових робіт, стан посівів озимих культур та багаторічних насаджень (винограду і фруктових дерев) стали темою прес-конференції, яку 24 лютого провів перший заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Панчишин.

    Рішення Росії щодо заборони імпорту з України молока та м\'яса, за думкою експертів, призведе до втрати переробниками молока ринку збуту для 60% своєї продукції, вартість якої оцінюється у $50-60 мільйонів на місяць. Щоби втриматись „на плаву”, українські переробні підприємства змушені знижувати закупівельні ціни. Так, за словами Івана Панчишина, в Одеській області закупівельні ціни на молоко знижені з 1,45 грн. до 1 грн.10 коп. Проте, з підприємств регіону до Росії свою продукцію поставляють лише 2 (Балтський та Кілійський) молочні комбінати. Враховуючи незначні обсяги поставок, є всі підстави вважати зниження закупівельних цін безпідставним, спекуляцією на загальній ситуації, що склалась. Іван Панчишин повідомив, що облдержадміністрація порекомендувала переробникам повернутись до минулорічних цін: „Якщо виробникам молока буде невигідно працювати, корів просто здадуть на м`ясокомбінат. Переробники рубають сук, на якому сидять”.

    Похолодання, що після Водохреща прийшло на Одещину, може стати причиною загибелі до 30% озимини. „Технологія вирощування озимих культур вимагає чіткого дотримання оптимальних термінів їх висіву. Для нашого регіону це – третя декада вересня. Площі, відведені під озимину, в області лишаються стабільними протягом ряду років – близько 700 тисяч гектарів, - сказав І. Панчишин. – Але у другій половині серпня, весь вересень і у першій декаді жовтня не випало практично жодної краплі дощу. В його очікуванні господарники дещо змістили строки посівної, провівши її наприкінці вересня – у першій половині жовтня. Якраз видалися і опади. Розвитку посівів сприяли теплий листопад та грудень. В принципі, озимі розвивалися досить непогано. У другій половині січня накотилася перша хвиля холодів. Морози у різних зонах області коливалися у межах від 25 до 32 градусів. Критичними на глибині кущіння (це 4 сантиметри) вони є: для пшениці – 16-17 градусів, ячменю – 14-16, ріпаку – 12- 14 градусів нижче нуля. Тобто, температури були вдвічі нижчими від критичних. І все ж рослини нормально витримали перший удар холодів завдяки накопиченим під час сприятливого періоду вегетації кріопротекторам, зокрема, цукрам. Досить сказати, що кількість останніх у півтора рази перевищувала середньомісячні показники. Під час відлиги наприкінці січня – початку лютого вегетативні процеси відновилися. І знову різке зниження температури, що на 10 діб затисло в морозних лабетах область та суттєво вплинуло на стан озимих. В результаті в незадовільному стані опинилося 35 % пшениці (після першого похолодання було до 9 %), 65 % ячменю (внаслідок дії першої хвилі холодів було близько 15 %). Загинуло також 70 % посівів озимого ріпаку. Отож, уже зараз зрозуміло: в області доведеться навесні пересівати щонайменше 200 тисяч гектарів. Це за умови, коли не буде ще одного похолодання. Посіви, які збережуться, слід буде добре підживити, захистити від хвороб, гризунів, шкідників та бур`янів. З цією метою господарства зараз накопичують паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, засоби захисту рослин. Готується також страховий посівний матеріал”.

    Що ж стосується багаторічних насаджень, то, в залежності від сортів винограду і грунтів, на яких він росте, загибель центральних плодових вічок складає від 30 до 100 відсотків. Але це не означає, що загинули плантації. Просто у поточному році буде нижчою урожайність. Якщо торік було зібрано 190 тисяч тонн винограду, то цього року максимум можна розраховувати на 110 тисяч тонн. Більше постраждали столові сорти, менше – технічні. Багаторічна і однорічна лоза, в основному, не пошкоджена, замісті урожайних центральних вічок, розвиватимуться бокові та сплячі. Тобто, рослини включають для відновлення власні біоенергетичні резерви. Слід лише правильно провести їх підрізку. Це ж стосується кісточкових багаторічних насаджень (тобто фруктових дерев). Насамперед персиків, абрикосів, черешень, слив, аличі.

    Як зазначив на завершення прес-конференції Іван Панчишин, аби мінімізувати втрати, понесені сільгоспвиробниками внаслідок сильних морозів, керівництво області пообіцяло зініціювати на найближчій сесії облради перегляд деяких статей обласного бюджету з тим, щоб надати максимальну підтримку галузі.

    Щодо ж забезпечення сільгоспвиробників паливно-мастильними матеріалами та технічної підготовки до весняно-польових робіт, то до 1 березня панується підготувати 100% посівної та грунтообробної техніки, 95% тракторів. Станом на сьогодні підприємства галузі забезпечені дизельним паливом на 57,6% (11 тис. 800 т).

    "Урядовий портал"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.