Що буде з гривнею, чи витримають резерви та наскільки зростуть ціни — прогноз на 2023 рік

05 янв, 15:06

Рівно рік тому, 4 січня, у LIGA.net вийшов текст з прогнозами для української економіки на 2022 рік. Однак після 24 лютого цей матеріал виявився найменш корисним на сайті, бо жоден прогноз не враховував такої масштабної агресії. 

Втім українська економіка залишається життєздатною навіть після значного падіння в умовах повномасштабної війни, а наступного року вона, ймовірно, почне зростати. 

Тож різні аналітики підготували власні макроекономічні прогнози на 2023 рік вже з урахуванням того, як війна впливає на Україну.

LIGA.net отримала прогнози від трьох інвесткомпаній та двох банків, а також врахувала прогнози уряду, НБУ та МВФ. Що буде з цінами, наскільки сильного падіння очікувати від гривні та який вплив матиме енергетичний терор РФ — у матеріалі. 

Зростання економіки
Більшість аналітиків вірить, що у 2023 році ВВП України хоч трошки, але зросте, що означатиме початок економічного відновлення.

Один з головних факторів, що навпаки додає скепсису — регулярні атаки Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури. 

"Обстріли енергетичної інфраструктури будуть основним чинником стримування економічного відновлення щонайменше в період високого споживання електричної потужності, тобто у 4 кв. 22 та 1 кв. 23", — йдеться у макропрогнозі інвестиційної компанії Concorde Capital.

Саме в цієї компанії найпесимістичніший прогноз щодо української економіки за підсумками 2023 року — мінус 7%.

Sense Bank (колишній Альфа-Банк) та група ICU серед головних оптимістів — +5,5% та +4% відповідно. Однак Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень ICU, допускає подальше погіршення оцінки щодо ВВП через можливі блекаути. 

Крім цього, прогноз ICU "базується на припущеннях поступового зниження інтенсивності бойових дій, покращення безпекової ситуації та часткового повернення біженців".

Інвестиційна компанія Dragon Capital хоч і прогнозує мінус 5% ВВП, але також будує свою оцінку на припущенні, що Україна буде поступово звільняти окуповані території: "Та зможе закінчити гарячу фазу війни на прийнятних умовах наступного року, орієнтовно ближче до осені".

У цьому прогнозі враховане припущення голови НБУ Андрія Пишного, яке він висловив в інтерв’ю Bloomberg. Останній офіційний прогноз Нацбанку вийшов у жовтні, там регулятор був більш оптимістичним — плюс 4%. 

Однак НБУ обіцяє переглянути цю оцінку з урахуванням енергетичного терору РФ, новий макропрогноз має вийти наприкінці січня. 

Наскільки зростуть ціни
У згаданому інтерв’ю Андрій Пишний припускає, що за підсумками 2022 року навіть з дефіцитом електроенергії інфляція буде нижчою за прогнозовану (30%) — близько 28%.

Прогнозу на 2023 рік він не дав, тож у консенсус-прогноз LIGA.net взяла жовтневий прогноз НБУ. Вочевидь, у січні регулятор скоректує його в бік збільшення інфляції.

Та в будь-якому разі аналітики очікують сповільнення зростання цін. Цьому сприятимуть слабкий внутрішній попит та поступове розв'язання логістичних проблем, вважає Віталій Ваврищук з ICU.

Також він вказує ще на два фактори: НБУ, ймовірно, не поспішатиме послаблювати курс гривні, а уряд продовжить політику заморожування тарифів ЖКГ (чи підвищить їх на символічні значення). 

Найнеприємнішу для українців оцінку інфляції дає Міністерство економіки — 28%. А ось Dragon Capital і Sense Bank прогнозують, що цей показник навіть не перевищить 20%. 

Як зазначає директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан, цього року поступово вичерпуватимуться ті фактори, що найбільше вплинули на зростання цін у 2022 році:

проблеми з логістикою;
девальвація гривні;
здорожчання палива.

Водночас вона допускає, що обстріли енергоінфраструктури стануть причиною вищої інфляції, ніж прогнозує Dragon Capital. Але різниця буде невеликою. 

Курс гривні
Кінець року національна валюта проходить вкрай впевнено, не стрибаючи значно вище позначки у 40 грн/$. Детальніше ми писали про це раніше. 

Читайте також
Курс гривні впевнено тримається на позначці 40. Чи надовго це і що буде наступного року
Офіційні посадовці НБУ неодноразово запевняли, що наразі немає підстав переглядати офіційний курс у 36,56 грн/$. Одна з головних причин — стабільне надходження міжнародної допомоги та, відповідно, зростання золотовалютних резервів. 

У Concorde Capital прогнозують, що офіційний курс протримається на рівні 36,56 грн/$ упродовж усього 2023 року. А на готівковому ринку на кінець року він буде близько 41.

Інші аналітики все ж таки прогнозують помірне послаблення національної валюти. Найбільшого падіння, як і в мирний час, очікує Кабмін. Закладений курс у бюджеті на кінець року — 45,8 грн/$.

Якщо ж гривня буде міцнішою, більшість українців, очевидно, зрадіє, проте це матиме й негативний бік — доходи бюджету та запозичення можуть виявитися недостатніми для виконання плану, нагадують в ICU.

Повернення до плаваючого курсу можливе лише після закінчення гарячої фази війни, вважають у Dragon Capital. У Нацбанку також неодноразово казали, що зараз це неможливо, зокрема, в інтерв’ю LIGA.net про це говорила перша заступниця глави НБУ Катерина Рожкова. 

Читайте також
Альфа-Банк можуть передати державі чи продати, але росіян там не буде — Катерина Рожкова
Дефіцит бюджету і міжнародна допомога
За 2022 рік дефіцит державного бюджету становив 911 млрд грн, повідомили в Міністерстві фінансів.

Concorde Capital прогнозує, що за підсумками 2023 року дефіцит становитиме 1,4 трлн грн, але "за умови грантового фінансування доходів бюджету від США по $1,5 млрд на місяць".

Розмір міжнародної підтримки загалом як був чи не головним фактором макрофінансової стабільності України у 2022 році, так ним і залишиться у 2023-му. 

ICU та Dragon Capital називають його "критично важливим", а останні з оптимізмом прогнозують збільшення надходжень до $42 млрд у 2023 році.

Це дозволить відмовитись від емісійного фінансування бюджету (від "друку" гривні Нацбанком) або суттєво скоротити його обсяг з 400 млрд грн, які були у 2022 році, вважають у Dragon Capital. 

Раніше про намір не вмикати друкарський верстат заявляли і Мінфін, і НБУ. Concorde Capital також вважає, що шанс на це є. 

"Але викуп Нацбанком нових ОВДП, найімовірніше, залишатиметься фактором перестрахування на випадок, якщо зовнішня підтримка бюджету буде затримуватися", — додали в компанії.   

Держборг і міжнародні резерви
Надходження від партнерів, насамперед від США та ЄС, впливатиме також на можливості Нацбанку підтримувати офіційний курс гривні на нинішньому рівні та на держборг. 

У разі з боргом важливим буде те, на якій основі надходитиме допомога — як кредити чи як гранти. Забагато кредитів збільшуватимуть державний борг, що може стати проблемою вже після війни.

У 2022 році ми отримали $31,2 млрд допомоги, з яких $14,04 — гранти, решта — кредити під низькі відсотки. 
Уряд прогнозує збільшення держборгу до понад 100% ВВП, інші аналітики вважають, що цього не станеться. 

"Наразі це (збільшення боргу. — Ред.) не є свідченням неминучої боргової кризи. Україна матиме дуже сприятливий графік обслуговування валютних боргів після війни, й він навряд чи створюватиме значні проблеми для ліквідності державних фінансів", — каже Віталій Ваврищук з ICU. 

Також стабільне надходження міжнародної допомоги дозволить тримати міжнародні резерви на достатньому рівні, аби підтримувати курс гривні. На кінець листопада 2022 року резерви збільшились до $28 млрд, що навіть більше, ніж перед вторгненням РФ.

Найоптимістичніший прогноз щодо резервів на кінець 2023 року дає ICU — понад $35 млрд. МВФ дає найбільш консервативний прогноз — $21 млрд. Проте і це безпечний рівень.

"Ми очікуємо, що золотовалютні резерви НБУ залишатимуться вище безпечного рівня, який ми оцінюємо у близько $20 млрд", — йдеться у прогнозі Dragon Capital.

Якщо фінансова допомога від ЄС та США подекуди вже офіційно схвалена, то перемовини з Міжнародним валютним фондом ще далекі від завершення. Голова НБУ Андрій Пишний назвав отримання кредитної програми від МВФ "ключовим фактором для економіки".

Але обговорення, яке зараз іде з МВФ, "вселяє оптимізм", запевнив він.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://elcomart.com/show/486262.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua