Банки очікують збільшення вкладів і капіталу

29 окт, 08:52

У ІІІ кварталі обсяги та середня вартість фондування загалом не змінилися, водночас частка зобов’язань в іноземній валюті та загальна строковість депозитів знизилися. Обсяг капіталу за останні 12 місяців незначно збільшився, наміри банків нарощувати обсяги капіталу в майбутньому збереглися.

Про це свідчать результати опитування НБУ про банківське фондування.

Банки стримано оцінили динаміку фондування в липні–вересні 2021 року: обсяги залучених коштів зросли у 46% респондентів, у решти – скоротилися.

Загалом обсяги коштів домогосподарств несуттєво зменшилися, коштів корпорацій – зросли. У IV кварталі більшість банків прогнозують збільшення залучень коштів від населення та бізнесу.

Дві третини респондентів відзначили зниження вартості коштів населення. Водночас вартість коштів бізнесу несуттєво збільшилася.

У ІV кварталі банки прогнозують незначне підвищення вартості залучень за рахунок подорожчання коштів, залучених від корпорацій. Третина банків вказали на зменшення частки фондування в іноземній валюті за останні три місяці.

Строковість залучених коштів незначно скоротилася. Наприкінці року банки й надалі очікують на зменшення частки валютних коштів клієнтів, водночас строковість депозитів не зміниться або незначно зросте.

За останній рік у більшості банків капітал зріс, його вартість у середньому несуттєво збільшилася. У наступні 12 місяців респонденти очікують нарощення обсягу капіталу та незначне зниження його вартості. Основним фактором, що впливатиме на збільшення обсягу капіталу, є прибутковість, для окремих банків – це також стратегічні плани зростання. Водночас регуляторні вимоги та зміни в економічному середовищі можуть стати чинниками зменшення обсягу капіталу.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://elcomart.com/show/485297.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua