Дешеві житлові кредити можуть стати реальністю

06 дек, 10:26

Про це знову лише говорили на спеціально зібраній конференції. Втім, виконавча влада засіданні проігнорувала – прем’єр Єхануров, який мав відкрити конференцію не приїхав, не було і міністра фінансів та міністра економіки.
 
А міністр будівництва, який в одній особі представляв весь уряд, говорив про необхідність дешевих кредитів на житло, втім коли це буде не сказав.
 
Купити квартиру в кредит на 30 років та під 7 відсотків – мрія майже кожного українця. Втім навіть закон про іпотеку не дав цій мрії здійснитися, бо закон є, а дешевих кредитів нема. Причина банальна – відсутність грошей. Точніше банки їх мають, але не достатньо, щоб надавати такі довгострокові та дешеві кредити.
 
Щоб змінити ситуацію необхідно ввести в обіг іпотечні облігації. Закон про них парламент у 1-му читанні ухвалив минулого тижня. Десь через рік після його остаточного ухвалення кредити здешевшають.
 
Дмитро Святаш, народний депутат України, член комітету по банківській діяльності:
 

Втім закон – це лише частина процесу. Разом має запрацювати державне рефінансування, тобто держава має дати банкам дешеві гроші.

 
Анатолій Шаповалов, перший заступник голови правління національного банку України:
 

Якщо ж цю статтю депутати не затвердять, то українці змушені будуть чекати на прихід в Україну міжнародних банків, які мають серйозні ресурси та можуть знизити ставки.

 
Ерік Найман, начальник відділу фінансових інструментів банку:
 

Ескперти кажуть, що все залежить від процесу формування нового уряду після виборів – поки його не буде, гроші стоятимуть на кордоні й чекатимуть. Тож здешевлення кредитів знову відкладається – принаймні до виборів.

 
Инф.  ICTV



Адрес новости: http://elcomart.com/show/39920.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua