У рамках Саміту Україна – ЄС було підписано три двосторонні документи

01 дек, 11:45

Від імені України документи підписав Президент України Віктор Ющенко. Зі сторони ЄС – Президент Ради ЄС, Прем’єр-міністр Великобританії Е.Блер та президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. 
Підписані документи:
 
Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі між Європейським союзом та Україною.
 
Підписання Меморандуму – це ще один конкретний результат виконання завдання Президента України щодо встановлення діалогу високого рівня між Україною та ЄС з метою забезпечення енергетичної безпеки двох сторін та диверсифікації джерел постачання вуглеводнів.
 
Енергетична галузь України має стратегічне значення для економічного та соціального розвитку держави, а також становить важливе потенційне джерело зовнішніх надходжень. Тому поступове зближення енергетичної галузі України з внутрішнім енергоринком ЄС, маючи на меті інтеграцію до нього, залишається нашим спільним пріоритетом. Україна готова розвивати співпрацю в таких напрямах: ядерна безпека, інтеграція ринків електроенергії та газу, підвищення безпеки енергопостачання та транзиту вуглеводнів, структурна реформа, підвищення стандартів із техніки безпеки та охорони довкілля у вугільній галузі, а також енергоефективність.
 
Угода про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) між Європейським співтовариством, його державами-членами та Україною.
 
У 2008 році почне функціонувати Глобальна супутникова навігаційна система - Галілео. За оцінками європейських експертів, вже через декілька років після становлення обсяг цього ринку перевищуватиме 230 млрд. євро і охоплюватиме всі основні сфери суспільного життя.
 
Підписання зазначеної Угоди створює передумови для безпосередньої участі України в Спільному підприємстві GALILEO, залучення нашої країни до реалізації Першої космічної програми ЄС, яка має бути оприлюднена наприкінці 2005 року, та членства України в Європейському космічному агентстві.
 
Необхідність залучення України до європейського ринку супутникової навігації обумовлена і тим, що сьогодні супутникові навігаційні системи стають важливим інструментом концепції «інформаційної мобільності», відповідно до якої користувачі мають можливість отримувати інформацію, що пристосована до їх потреб і місцезнаходження. Таким чином, розвиток ринку супутникової навігації в ЄС становить безпосередній економічний інтерес для України.
 
Угода між Україною та ЄС про деякі аспекти повітряного сполучення
 
Підписання Угоди є необхідною передумовою для подальшого розвитку співпраці в транспортному секторі, зокрема в контексті формування «спільного авіаційного простору» і укладення угоди про поглиблену співпрацю в галузі авіації.
 
Враховуючи наявність в Україні розвинутої авіаційної промисловості, подальше поглиблення співпраці з ЄС має сприяти її подальшому розвитку і посиленню конкурентоспроможності українських літаків на світовому ринку. Зокрема, як це було зазначено в Протоколі  за результатами консультацій  з питань «горизонтальної угоди», що відбулися в Брюсселі 4-5 квітня 2005 року: «Україна має розглядатися  як стратегічний партнер... спільний авіаційний простір повинен включати спільні правила в питаннях забезпечення безпеки авіаційного руху і фізичної безпеки, відкрити ринки і створювати економічні можливості, сприяти адаптації українського законодавства до стандартів ЄС і підтримувати науково-дослідницьку і технологічну співпрацю».
 
Офіційне інтернет-представництво Президента України

 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39554.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua