"Торгівля людьми: це може трапитися з кожним"

29 ноя, 17:04

Торгівля людьми є одним із проявів „фемінізації” бідності та розширення кола проблемних питань, із якими стикаються жінки та дівчата у світі, характерною ознакою якого ще залишається гендерна дискримінація як на ринку праці, так і за його межами.
 
Визначальними чинниками для торгівлі людьми є: „фемінізація” бідності, хронічне безробіття і відсутність економічних можливостей, бажання покращити матеріальний стан та сподівання на краще життя, розлади у сім’ї, відсутність доступу навчатися та отримати належну освіту, відсутність доступу до інформації та інше.
 
 Нині, як в нашій області, так і в Україні в цілому незалежно від освіти ще досить важко знайти хорошу роботу з гідною заробітною платою. Особливо актуальною є проблема безробіття серед випускників професійно–технічних навчальних закладів, молодих матерів „одиночок” або старших жінок з дітьми, яких звільнили з роботи. Саме ці групи вважаються найбільш вразливими до торгівлі людьми.
 
 На виконання Постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Комплексної програми протидії торгівлі людьми на 2002 -2005 роки ( №766 від 5 червня 2002 року)   Хмельницький обласний центр зайнятості з 2004 року тісно співпрацює з Хмельницьким обласним благодійним фондом „Карітас” (отець Іван Данкевич) щодо реалізації одного із проектів цього фонду „Консультативний центр для жінок постраждалих від трафікінгу (торгівлі людьми)” (координатор – Оксана Устинова). Представники благодійного фонду в минулому році безкоштовно провели 25 семінарів–тренінгів для безробітних жінок на тему „Становище жінки в суспільстві”. Метою таких занять була психологічна підтримка жінок, які перебували на обліку в обласній службі зайнятості, а також запобігання торгівлі жінками, підвищення їх самооцінки.
 
 У 2005 році обласний центр зайнятості спільно з благодійним фондом „Карітас” проводять семінар-тренінги не лише для безробітних жінок, але й для зайнятого населення, зокрема, для випускників загальноосвітніх шкіл та професійно–технічних навчальних закладів освіти. Слід зазначити, що в кожному центрі зайнятості в профінформаційному секторі оформлено гендерні куточки, які містять матеріали щодо запобігання торгівлі людьми, а також презентовані „Карітасом” 2 відеокасети „Жертви мовчання” та „Торгівля людьми: це може трапитися з кожним”, які використовуються при проведенні семінарів з гендерних питань. Ця робота   дає позитивні результати. Зокрема, кількість незайнятих жінок та молоді охоплених активними формами сприяння зайнятості у 2004 зросла майже на 12% у порівняні з 2003 р. Ця тенденція спостерігалась також і за 11 місяців 2005 року порівняно до аналогічного періоду минулого року. Безробітні жінки стали більш активними в пошуках роботи на ринку праці. Так, з початку року працевлаштовано 16800 жінок, або 51,3% від усіх працевлаштованих через службу зайнятості. На громадських роботах працювали 7730 жінок (на 2,2% більше, ніж у відповідному періоді минулого року), що складає 67,4% від усіх, хто на них був задіяний. 
 
Залучення молоді, привернення її уваги до проблеми торгівлі людьми в Україні, зокрема в регіоні – це важливий та необхідний крок. Тема заходу, який проводиться з учнями, звучить так - «ЗАЛИШИСЬ ВІЛЬНИМ!». Кожен з учасників отримує багато друкованих інформаційних матеріалів – буклетів, листівок, флаєрів, плакатів, підготовлених Консультативним центром та центром зайнятості, що містять в собі чіткі поради та рекомендації, координати Консультативних центрів, допоміжних служб та організацій, що стоять на заваді торгівлі людьми і нададуть допомогу у разі потреби в будь-якій країні світу. «Рівний - рівному» – саме на цей принцип передачі інформації направлена робота з молоддю. Робота з безробітними жінками іде по двох напрямках: превентивний - щодо явища «торгівля людьми» та психологічний - щодо позитивного мислення та адекватної самооцінки себе та своїх можливостей. Тема заходу, в якому приймають участь безробітні жінки - «ЗБЕРЕЖИ СВОЄ СОНЦЕ!». Це звернення до кожної з них. Воно спонукає жінку замислитись над собою, над усім що в неї є, чого вона бажає, що може знайти та що може втратити за кордоном та вдома. За звітний період проведено більше 50 семінар-тренінгів з тематики „Запобігання торгівлі людьми” майже у всіх базових центрах зайнятості. В заходах взяли участь близько півтори тисячі безробітних жінок, стільки ж випускників загальноосвітніх шкіл, ліцеїв та гімназій. До участі в заходах запрошувались    представники райдержадміністрацій, ЗМІ, соціальних служб. До кінця року семінари-тренінги буде проведено в усіх центрах області.   
 
 Державна служба зайнятості
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39360.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua