Проект Модернізації системи соціальної допомоги в Україні

29 ноя, 09:50

28 листопада 2005 року Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань та директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінгхем підписали кредитну угоду про фінансування проекту Модернізації системи соціальної допомоги в Україні. Рада Директорів Світового Банку затвердила надання позики у розмірі 99,4 мільйони доларів США на здійснення даного проекту 17 листопада цього року. Цей проект, впровадження якого розраховано на 3 роки, має допомогти Україні підвищити ефективність системи соціальної допомоги шляхом більш адресного надання грошової допомоги та спрощення процедур її отримання.
 
„Проблеми соціального захисту населення є для нас надзвичайно актуальними, — вважає міністр праці. — Даний проект — це якісно новий рівень організації роботи в сфері соціального захисту населення в Україні. Це програма, яку ми можемо реалізувати завдяки розумінню Світового банку, розумінню наших партнерів. Це є загальнонаціональна програма, реалізація якої дасть серйозні зрушення в сфері соціального захисту”.
 
Перше, що буде зроблено, за словами міністра, це завершення реалізації інформаційної програми, яка забезпечить автоматичний обмін інформацією між конкретними юридичними особами, які надають соціальні послуги населенню. Створюється система персоніфікованого обліку пільговиків, яких в Україні на даний момент нараховується близько 13 мільйонів осіб. Сьогодні система функціонує таким чином: певні категорії громадян мають право на пільги, а той, хто надає ці послуги, виставляє рахунок державному бюджету за право на пільгу. Так, в Україні близько мільйона родин, які за рівнем свого проживання знаходяться нижче певного порогу. Наприклад, сім’я отримує матеріальну допомогу як малозабезпечена сім’я, як сім’я з дітьми, за доглядом за інвалідом тощо. У кожному випадку людина має надати десятки довідок, які потім потрібно звірити з рівнем доходів. Щоб зібрати усі довідки потрібно витратити багато зусиль. А потім може з’ясуватися, що по рівню доходів людина не має права на пільги. Дана ж система дозволить звернутися людині лише один раз і, внаслідок реалізації дій самого підрозділу управління праці та соціального захисту в району, вона, не ходячи по установах, відразу отримає відповідь, чи вона має на це право, чи ні. Якщо має, то пільга призначається їй автоматично, враховуючи розміри. Ця система впорядкує чинний механізм, спростить і надасть цивілізовані послуги.
 
Іван Сахань наголосив, що сьогодні управління праці та соціального захисту населення є посередником між владою та людьми, особливо людьми бідними, які потребують допомоги. Завдяки даному проекту зміниться якість послуг та буде більш цільова підтримка людей.
 
Щодо контролю за використанням коштів, то міністр праці зазначив, що вони будуть використовуватися відповідно од умов, які сформульовані в угоді. „Правила Світового банку досить жорсткі і дають, на мій погляд, гарантії того, що кошти будуть використані за призначенням” — сказав Іван Сахань.
 
 Инф. Мlsp.gov.ua

 
 
 
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39251.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua