Аграрний фонд України потребує зерна...

28 ноя, 17:00

Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський звітував про стан розвитку галузей АПК. За його словами, на сьогодні найважливішою проблемою в сільському господарстві України є наповнення Аграрного фонду зерном та реалізація м’яса власного виробництва.
 
Як повідомив О. Баранівський, сьогодні в Україні купити пшеницю третього сорту за мінімальною ціною у 690 гривень за тонну стало великою проблемою, оскільки товаровиробники на таку ціну вже не погоджуються. Він нагадав, що під час жнив товаровиробники віддавали пшеницю за ціною 450-460 гривень за тонну, але були й ті, хто за порадою Міністерства аграрної політики притримав реалізацію пшениці, для того, щоб через деякий час продати зерно за кращою ціною. І це спрацювало. Сьогодні товаровиробники мають досить вигідну ціну на свій товар.
 
Нещодавно Аграрним фондом були проведені торги, під час яких Мінагрополітики запропонувало закупити близько півмільйона тонн продовольчої пшениці за ціною 690 гривень. Але, на жаль, відгуків на його пропозицію було дуже мало. О. Баранівський підкреслив, що Аграрний фонд має закупити зерно за будь-якою ціною, і тоді можна буде впливати на ринок. Він повідомив, що з цього моменту вони планують проводити подібні торги двічі на тиждень, участь в яких будуть брати всі українські біржі. Було також зазначено, в Україні досі не прийнятий документ про формування аграрної біржі, але міністр переконаний, що найближчим часом вона буде сформована.
 
Як повідомив О. Баранівський, Мінагрополітики намагатиметься зробити український ринок зерна максимально прозорим, але така ситуація може бути не до вподоби не лише окремим зернотрейдерам, які експортують зерно за кордон, на їхню думку, це може дезорієнтувати ціни й на внутрішньому ринку.
 
«Україну цілком влаштовує той факт, що на внутрішньому ринку ціна на зерно буде хороша. Тим більше, що в країні зростає поголів’я рогатої худоби і внутрішнє споживання відповідно теж буде зростати»,— вважає він.
 
На сьогоднішній день в Україні озимі посіяні на площі в 6 млн. гектарів. З 90% посіяних саджанців вже отримано сходи, з яких 27% знаходяться в доброму стані, 32% — в нормальному і більше 20% є слабкими. За словами О. Баранівського, в цілому ситуація з пшеницею в Україні покращилася. Зокрема, на площі 4,4 млн. гектарів пшениця вже зійшла. Таким чином, Україна, маючи показник 3 тонни зерна з гектара, може здобути більше 12 млн. тонн зерна, хоча потреби країни в зерні складають приблизно 6,2 млн. тонн.
 
«Зараз ведеться робота по формуванню бюджету, і ми обов’язково продумаємо відповідну державну підтримку на виробництво зернових і в першу чергу пшениці та ріпаку»,— зазначив він.
 
Під час прес-конференції представники Мінагрополітики повідомили, що нещодавно було відібрано площадки для будівництва двох заводів з виробництва біодизеля в Сумській та Житомирській областях. На сьогодні вже розпочато проектування заводів. За словами міністра, він докладатиме максимальних зусиль для того щоб вже у першому кварталі розпочати їх будівництво.
 
О. Баранівський також підкреслив, що в перше за 15 років Мінагрополітики стабілізувало розвиток тваринництва. На сьогодні обсяги виробництва м’яса в Україні перевищують його реалізацію. В країні хороший приріст поголів’я всіх видів тварин. Водночас він зазначив, що перевиробництво м’яса державі не загрожує. За його словами, доходи населення зростають, відповідно зростає і споживання м’яса.
 
На душу населення сьогодні припадає 38 кг м’яса, у порівнянні з 1990 роком, коли споживання м’яса складало приблизно 70 кг на душу населення, цього замало. У зв’язку з цим, О. Баранівським було запропоновано подвоїти його виробництво з 2,4 млн. тонн до 4,7 млн. тонн.
 
Міністр АПК України також повідомив, що ніколи не обіцяв дешевого м’яса. «М’ясо має свою ціну. Скільки б сьогодні м’ясо не коштувало, ціна на нього падати не буде. Тому що така собівартість м’яса. А якщо не буде такої ціни, тоді товаровиробник перестане його виробляти»,— повідомив він.
 
Наталія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39234.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua