Порушення конкуренційного законодавства

14 мар, 16:25

Повідомлення

Прес-служби антимонопольного комітету україни

В Минулому році припинено понад три тисячі порушень конкуренційного законодавства


На розширеному засіданні Антимонопольний комітет України публічно підбив підсумки минулорічної діяльності та визначився із пріоритетами роботи на поточний рік. Як повідомив Голова Комітету Олексій КОСТУСЄВ, загальна кількість усунених порушень становила майже 3,2 тис.: 1747 зловживань монопольним становищем, антиконкурентних узгоджених дій - 78, антиконкурентних дій державних органів - 797 та 76 випадків недобросовісної конкуренції.

Так, у 2005 році органи Комітету охопили перевірками 1126 суб’єктів господарювання та державних органів. Всього на порушників накладено понад 4 млн. грн. штрафів, більше 2,3 млн. вже сплачено до державного бюджету. При цьому, сума відшкодованих або попереджених втрат підприємців і споживачів внаслідок вжитих Комітетом заходів склала 262,6 млн. грн. – в 1,8 рази більше порівняно із 2004 роком.

В той же час, Комітет посилив попереджувально-профілактичний напрямок роботи. Зокрема, органам державної влади й місцевого самоврядування, установам і підприємствам надано майже 2 тис. обов’язкових рекомендацій. Як наслідок, скасовано практику платних довідок про відсутність судимості при оформленні громадянами закордонних паспортів, в 2,5–3,5 рази зменшено норми часу робіт і вартість послуг БТІ, не допущено зростання цін на спирт та підвищення компанією «Воля-кабель» вартості соціального пакету аналогового телебачення.

Особливість звітного періоду – розширення повноважень Комітету внаслідок зміни законодавства – введено поняття афілійованих осіб, а доказами змови тепер можуть бути й результати економічного аналізу. Разом із відстеженням ситуації на традиційних ринках продовольчих товарів, нафтопродуктів та житлово-комунальних послуг, Комітет розгорнув ретельні дослідження ринків виділення земельних ділянок під житлове будівництво, стисненого газу для авто та оптової торгівлі цукром.

Серед найвагоміших досягнень – зниження компанією “Вестерн Юніон” в 1,6–4,1 рази тарифів на грошові перекази в Україну з Іспанії, Італії, Португалії, Польщі, Греції, Казахстану та Чехії, повернення споживачам понад 330 млн. гривень шляхом перерахунків житлово-комунальними підприємствами за ненадані або надані в неповному обсязі послуги.

В цілому, значно зріс рівень довіри з боку суспільства, адже минулого року Комітет отримав рекордну кількість звернень - майже 6 тис. - на 18,7% більше ніж у 2004 році. Також за рік Комітет дозволив здійснити 411 концентрацій та узгоджених дій суб’єктів господарювання, а у 2 випадках відмовив заявникам з метою недопущення монополізації ринків.

“Цього року Антимонопольний комітет зосередиться на ринках надання органами влади реєстраційних та дозвільних платних послуг, вартості житла та цукру. Ситуація саме на них викликає сьогодні найбільш гострі для підприємців та найболючіші для пересічних громадян питання. І загалом, в нових умовах, коли на Комітет покладена функція уповноваженого органу з контролю за здійсненням державних закупівель, на нас чекає велика робота та відповідальність”, - підсумував Олексій Костусєв.

"АМКУ"


Адрес новости: http://elcomart.com/show/119625.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua