Верховний суд залишив компанію Проктер енд Гембл без надії

15 мар, 14:16

Верховний суд не залишив компанії Проктер енд Гембл жодних надій на ухилення від виконання рішення суду про визнання недійсним дозволу АМК на поглинання американською компанією заводу з виробництва синтетичних миючих засобів у Дніпропетровській області.

Верховний суд України своєю ухвалою від 19 січня 2006 року відмовив Антимонопольному комітету України та компаніям «Проктер енд Гембл Люксембург Інвестментс С.а.р.д.» і ТОВ «Проктер енд Гембл Манюфекчурінг Україна» в порушенні провадження з перегляду в касаційному порядку Постанови Вищого господарського суду від 15 листопада 2005 року № 45/344.

Данною постановою ВГСУ залишив без змін рішення Господарського суду м. Києва про визнання недійсним Рішення АМК України № 100-р від 26.03.04, яким компанії Проктер енд Гембл надавався дозвіл на опосередковане придбання одного з найбільших у Східній Європі заводів з виробництва синтетичних миючих засобів, що розташований у м. Орджонікідзе Дніпропетровської області.

18.04.05 р. Господарський суд м. Києва прийшов до висновку, що рішення Антимонопольного комітету № 100-р від 26.03.04 про надання ХАК «The Procter & Gamble Company» (США) дозволу на опосередковане придбання цілісного майнового комплексу ЗАТ «Ольвія Бета Клінінг Продактс» було прийняте за неповного з\'ясування АМК обставин, які мають значення для справи, недоведення таких обставин та невідповідності висновків, викладених у рішенні АМК, обставинам справи про концентрацію. Погоджена таким чином концентрація дозволила компанії Проктер енд Гембл усунути основного конкурента на ринку синтетичних миючих засобів в Україні – ЗАТ «Ольвія Бета клінінг продактс» – та прибрати до рук більш ніж 60 % ринку пральних порошків.

Людмила Шендерчук, PR менеджер, компанія Хенкель Україна:

Антимонопольний комітет зобов\'язаний виконати рішення суду щодо визнання недійсним рішення АМК № 100-р, що набрало законної сили. Таким чином оборудка з опосередкованого придбання заводу в Орджонікідзе втрачає правомочність, що тягне за собою відновлення незалежної від компанії Проктер енд Гембл господарської діяльності заводу в Дніпропетровській області. У такий спосіб конкурентна структура українського ринку пральних порошків буде відновлена, і жоден із гравців не буде контролювати більше ніж 35 % даного ринку, як це і було до 26 березня 2004 року. Таке положення унеможливить монополізацію і забезпечить значну конкуренцію на ринку, що повністю відповідає інтересам Henkel, наших партнерів, а також української держави та споживачів.

Ірина Куковська-Рудь, менеджер з корпоративних зв\'язків, компанія «Юнілівер Україна»:

Остаточне рішення суду щодо недійсності дозволу на поглинання американською компанією виробничих потужностей у Дніпропетровській області є торжеством базових принципів економічної конкуренції. Світові інвестори переконалися, що в Україні можливий цивілізований та ефективний захист своїх інтересів, а буква і дух закону й Конституції України означають більше, ніж позиція причетних державних органів чи бізнес-структур. Тепер увага бізнес-спільноти в Україні та за її межами буде прикута до того, наскільки конструктивними будуть дії АМКУ з виконання вищезгаданого рішення суду, що має норму закону.

"ДМСУ"


Адрес новости: http://elcomart.com/show/119583.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua