• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ющенко підписав низку законів
    Опубликовано: 2006-02-28 09:18:00

    Глава держави підписав Закон України № 3336-IV «Про внесення зміни до статті 294 Кодексу України про адміністративні правопорушення». Цей Закон Верховною Радою України прийнято 12 січня 2006 року, а 9 лютого уточнено його текст.

    Законом розширено коло осіб вищестоящого суду, які можуть розглядати скаргу на постанови суддів у справах про адміністративні правопорушення. Тепер це робитимуть, крім голови суду, перший заступник і заступники голови суду, що сприятиме швидкому розгляду таких скарг та усуненню тяганини.

    Глава держави підписав Закон України № 3396-IV «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», прийнятий парламентом 7 лютого 2006 року.

    Законом передбачається пункт 5 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» викласти в новій редакції, відповідно до якої видобування корисних копалин із родовищ, що мають загальнодержавне значення та включені до Державного фонду родовищ корисних копалин, підлягає ліцензуванню. Попередня редакція цього пункту передбачала необхідність ліцензування лише видобування уранових руд. Прийнятий Закон розширює перелік видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню.

    Закон сприятиме запобіганню нераціональному видобуванню корисних копалин загальнодержавного значення, а також забезпечить посилення технологічних та інших вимог до надрокористувачів для провадження такої господарської діяльності.

    Глава держави підписав Закон України № 3398-IV «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», прийнятий парламентом 7 лютого 2006 року.

    Цим Законом з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, виключено радгоспи «Виноградна Долина», «Гвардія Ілліча», «Інгулецький», «Явкинський», шовкорадгоспи «Новокатеринівський» та «Українець», а також шовкопідприємство «Гребеники».

    Глава держави підписав Закон України № 3410-IV «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про поховання та похоронну справу» щодо безоплатного поховання інвалідів війни», прийнятий парламентом 8 лютого 2006 року.

    Законом інвалідів війни включено до переліку осіб, поховання яких для виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов'язалася поховати померлого, здійснюється безоплатно, витрати на їх поховання здійснюватимуться за рахунок коштів Державного бюджету України.

    Глава держави підписав Закон України № 3413-IV «Про зняття застережень України до Женевських конвенцій про захист жертв війни від 12 серпня 1949 року», прийнятий парламентом 8 лютого 2006 року.

    Законом передбачено зняти застереження України до Женевських конвенцій про захист жертв війни від 12 серпня 1949 року, що були зроблені під час їх підписання 12 грудня 1949 року і набули чинності згідно з Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 3 липня 1954 року «Про ратифікацію Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року про захист жертв війни». Зазначені застереження стосувались режиму утримання та передачі осіб з числа комбатантів або цивільного населення, які під час збройного конфлікту потрапили в полон, були інтерновані чи в інший спосіб опинились під владою держави, громадянами якої вони не є.

    Положеннями Женевських конвенцій 1949 року про захист жертв війни передбачено механізм здійснення міжнародного контролю гуманітарних організацій та третіх держав, покликаних неупереджено та дієво захищати інтереси сторін-учасників конфлікту, сприяти дотриманню стандартів міжнародного гуманітарного права у ставленні до осіб, що опинились під час збройного конфлікту під владою тієї чи іншої держави.

    Застереженням Української РСР до статті 10 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, статті 10 Женевської конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях, статті 11 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 10 Женевської конвенції про поліпшення долі поранених, хворих та осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі визначалось обов'язковою умовою відновлення функцій міжнародного нагляду за дотриманням вимог міжнародного гуманітарного права щодо полонених осіб згода на це урядів країн, громадянами яких вони є.

    Застереженням до статті 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, статті 45 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни передбачалось заперечення принципу наступності у відповідальності держав за виконання приписів Конвенцій в зв'язку із передачею утримуваних осіб. Застереженням до статті 85 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими особи, засуджені за скоєння військових злочинів, позбавлялись можливості користуватись конвенційним захистом, зокрема, правом звернення зі скаргою до компетентних органів країни утримання та до представників третіх держав з приводу встановленого для них режиму перебування (стаття 78), свободи відвідування представниками Договірних Сторін та міжнародних гуманітарних організацій місць утримання таких осіб (стаття 126), заборони колективних покарань та будь-яких знущань (стаття 87) тощо.

    Закон спрямований на встановлення правового режиму утримання військовополонених, який відповідає міжнародним стандартам в сфері захисту прав людини та громадянина, а також зобов'язанням України як члена Ради Європи.

    Глава держави підписав Закон України № 3415-IV «Про внесення зміни до Земельного кодексу України», прийнятий парламентом 9 лютого 2006 року.

    Законом передбачається доповнити пункт 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України абзацом другим, відповідно до якого угоди (в тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), встановленої абзацом першим цього пункту, в частині відчуження зазначених ділянок та земельних часток (паїв), а також у частині передачі прав на відчуження таких ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

    Прийнятий Закон фактично забезпечує реалізацію норми частини першої пункту 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України, якою передбачено, що громадяни та юридичні особи, які мають у власності земельні ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства та іншого товарного сільськогосподарського виробництва, а також громадяни України – власники земельних часток (паїв) не вправі до 1 січня 2007 року продавати або іншим способом відчужувати належні їм земельні ділянки та земельні частки (паї), крім передачі їх у спадщину та при вилученні земель для суспільних потреб.

    Глава держави підписав Закон України № 3421-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про державні цільові програми», прийнятий парламентом 9 лютого 2006 року.

    Законом внесено зміни до низки законодавчих актів з метою приведення їх положень у відповідність з Законом України «Про державні цільові програми».

    Глава держави підписав Закон України № 3435-IV «Про ратифікацію Протоколів № 12 та 14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», прийнятий парламентом 9 лютого 2006 року з ініціативи Президента України.

    Законом ратифіковано Протоколи № 12 та № 14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. За Протоколом № 12 його держави-учасниці зобов'язуються на своїх територіях забезпечити здійснення будь-якого передбаченого законом права без дискримінації за будь-якою ознакою (за ознакою статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, належності до національної меншини, майнового стану, народження або за іншою ознакою). Протоколом № 14 вносяться зміни до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо удосконалення процедур діяльності Європейського суду з прав людини та Комітету Міністрів.

    Глава держави підписав Закон України № 3436-IV «Про внесення змін до деяких законів України», прийнятий парламентом 9 лютого 2006 року з ініціативи Президента України.

    Законом внесено зміни до Законів України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», «Про ратифікацію Протоколу № 6 до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, який стосується скасування смертної кари, 1983 року» та «Про ратифікацію Протоколу № 13 до Конвенції про захист прав та основних свобод людини, який стосується скасування смертної кари за будь-яких обставин» щодо приведення положень законів України, в яких використовується назва Конвенції, у відповідність із автентичною назвою Конвенції згідно з офіційним перекладом.

    Це сприятиме використанню в Україні автентичних текстів Конвенції та протоколів до неї, дозволить усунути певні колізії, які виникають в правовій сфері у зв'язку з їх застосуванням.

    Прес-служба Президента України



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.