• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Телевізійники не зможуть висвітлювати парламентські вибори
    Опубликовано: 2005-10-14 10:48:00
    Розповідати про парламентські вибори на телебаченні буде практично неможливо. Новий закон надзвичайно це ускладнює. Сьогодні проблему обговорювали голова Верховної Ради України Володимир Литвин та керівники провідних телеканалів України.
     
    Телевізійникам новий закон про вибори ускладнив життя. Будь-яку появу в новинах політика, який іде на вибори, можна трактувати як передвиборчу агітацію. А в інформаційних програмах це заборонено. До випусків новин можуть потрапити лише держслужбовці, а події за участю інших політиків показувати не можна, бо вони привернуть до себе увагу виборця. Каменем спотикання стала 66 стаття зміненого закону про вибори, автором якого є народний депутат Юрій Ключковський. Генеральні директори налаштовані рішуче і відверто говорять про ймовірність обмеження новин перед виборами.
     
    Владислав Ряшин, голова правління телеканалу "Інтер":
     
    "Ми в досить складній ситуації, на важелях спокійна діяльність телекомпаній, закриття або не закриття новин. Це треба робити зараз, поки є час. Бо якщо ми увійдемо в процес передвиборчої агітації, вже говорити потім буде запізно".
     
    Вносити зміни до закону вже запізно. Натомість за порушення закону Нацрада може тимчасово позбавити канал ліцензії. Телевізійники просять все ж знайти правове рішення. Роз’яснити чітко, що таке політична агітація, а партіям чи блокам, які змагаються на виборах, свої ролики перш ніж подавати телеканалам – узгоджувати на відповідність до закону у ЦВК. Автор закону Ключковський переконує, що побоювання журналістів безпідставні, натомість спікер – за роз’яснення.
     
    Олександр Богуцький, генеральний директор телеканалу ICTV:
     
    "Литвин чітко дав зрозуміти, що він на стороні журналістів, що він хотів би отримати формулювання визначення політичної агітації, що дозволить журналісту не переживати за свою професію".
     
    Володимир Литвин, голова Верховної Ради України:
     
    "Якщо ми не зможемо вийти на уточнення в правовому полі, можна піти іншим шляхом – підготувати роз’яснення. І чітко виписати, погодити з ЦВК, що цей документ буде доповнювати закон, який ми прийняли".
     
    Сьогодні домовилися створити робочу групу, яка вислухає пропозиції телевізійників. Шукатимуть правовий вихід профільні комітети Верховної Ради, Держтелерадіо, ЦВК та Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Конкретніше законодавці і журналісти домовлятимуться через тиждень
      
    ICTV


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.