• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віктор Таран-Терен: "Помаранчева революція продовжується, однак не так швидко"
    Опубликовано: 2005-11-18 09:35:00
    Після парламентських виборів Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко приречені бути разом. Тільки це блокування дає Україні надію на майбутнє. Адже якщо до влади прийде Янукович із тими повноваженнями, які йому дає конституційна реформа, про Україну можна буде забути. Цього суспільство не допустить. Попри все, що було зроблено оточенням Президента, я оптимістично дивлюся на помаранчеву революцію і наші перспективи після парламентських виборів
     
    - Пане Вікторе, як можна оцінити події у країні за рік після помаранчевої революції: це зупинення революції, її поразка чи революційні зміни тривають?
     
    - Помаранчева революція продовжується, однак не так швидко і бурхливо як нам цього хочеться. Вона вступила у фазу еволюційного розвитку, який завжди повільніший. У всіх країнах після подібних великих спалахів починався важкий процес копіткої щоденної роботи. Революція сьогодні вступила у стадію праці, чорнової роботи, а, як говорив видатний письменник Борис Грінченко, - в Україні завжди було багато патріотів, але мало робітників.
     
    Суспільство і кожного з нас дуже вразив спровокований оточенням Президента розкол помаранчевої команди. Це був дуже болісний удар по іміджу України, надіях людей. Тим не менше, час усе ставить на свої місця. Громадяни чітко розставили свої акценти стосовно того, ким це було спровоковано, з чиєї вини і з якої причини. Зараз і в суспільстві, і в середовищі помаранчевої команди дедалі більше назрівають тенденції до об'єднання. Думаю, після парламентських виборів воно відбудеться обов'язково. Потому Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко будуть просто приреченими бути разом. У складі майбутнього парламенту Янукович блокуватиметься з комуністами (вони його підтримують, а не Юлію Тимошенко) і з командою Володимира Литвина, бо там залишилося ще дуже багато кучмістів. Тому Тимошенко і Ющенко приречені в наступному парламенті бути разом. Іншого шляху немає. Тільки це блокування дає Україні надію на майбутнє. Адже якщо до влади прийде Янукович із тими повноваженнями, які йому дає конституційна реформа, про Україну можна буде забути. Цього суспільство не допустить. Попри все, що було зроблено оточенням Президента, я оптимістично дивлюся на помаранчеву революцію і наші перспективи після парламентських виборів.
     
    - Відновлення єдності помаранчевої команди після виборів означає, що до виборів цього досягнути не вдасться? Хоча б якісь домовленості між табором Ющенка і середовищем Тимошенко будуть укладені?
     
    - Я глибоко переконаний, що будуть укладені певні документи, щоб обидві команди у ході виборів максимально толерантно ставилися одна до одної. Іти єдиним списком уже не можливо - втрачено час.
     
    Юлія Тимошенко хотіла іти єдиною командою. Те, що вона ставила умови свого першого місця, - неправда. На президентських виборах Юлія Володимирівна відпахала від і до другим номером, і не гналася за своїми амбіціями. Більше того, якби Тимошенко ставила собі за мету передусім власне прем'єрство, а вже потім інтереси України, якби вона любила не Україну, а себе в Україні, то завжди б мала можливість домовитись і знайти компроміс заради самої себе. Але не можна було йти на компроміси, після яких вранці, подивившись у дзеркало, хотілося б плюнути на себе. Таких компромісів не могло бути, адже вони означали б втрату будь-яких людських надій.
     
    Сьогодні щораз більше відчуваються імпульси і симптоми необхідності єдності обох команд. З'їзд НСНУ мене дуже засмутив тим, що команда, яка призвела до розколу середовище помаранчевої революції, залишилася при владі. Напевно, сам Ющенко не був зацікавлений, щоб там лишилися люди, які його компрометували.
     
    - А чи можна оцінювати на з'їзді "Батьківщини" подібного рівня демократичності і дискусії щодо участі у списку блоку олігархів і екс-кучмістів?
     
    - У парламентській фракції "Батьківщини" і у самій партії дуже міцний становий хребет, який визначає лінію, стиль поведінки і обличчя нашої партії. Ми дали шанс кільком політичним силам і окремим особистостям для того, щоб вони приступили до роботи по розбудові України разом з нами. Ми дали їм такий шанс, бо, як сказано у Святому Письмі, ніколи не пізно піти у церкву і помити руки.
     
    В "Батьківщині" є люди, які працювали на Януковича. Це правда, і ми не будемо цього приховувати. Зараз ці люди поводяться точно так, як і стара загартована команда Юлії Тимошенко. З першого січня вступає в силу конституційна реформа. Якщо хоча б хтось буде вести себе так, як наші колишні колеги Правденко і Толочко, ми виключимо їх з партії і позбавимо мандатів. Ми дали шанс. До затвердження партійних списків ще достатньо часу. Побачимо, як ці депутати працюватимуть, яку підтримку матимуть у людей. Ми ніколи не залишимо шансів рухатися ні вліво, ні вправо, ми даємо шанс будувати Україну. Якщо ж побачимо, що та чи інша особа поводиться не у традиційному стилі члена "Батьківщини", ми її позбавимося. На сьогодні вже виключено шістьох членів фракції, до цього ще двох. Лишаються ті, хто витримує гарт нашої фракції. Те саме відбувається на низовому рівні. У той час як приходять одні люди паралельно відбувається процес очищення.
     
    - Який, на Вашу думку, оптимальний формат участі "Батьківщини" у виборах? Чи вестиме партія переговори про спільну участь у виборах із представниками блоку "Наша Україна", які на цих виборах не виявляють бажання іти у складі пропрезидентського блоку?
     
    - Однозначно з нами йтиме на вибори Соціал-демократична партія України Василя Онопенка. Ця партія пройшла з нами всі кучмістські періоди. Я не бачу жодних причин надалі не бути разом. Депутати цієї партії, зокрема Василь Онопенко, поводилися мужньо, професіонально і нічим себе не заплямували. Не наша вина, що сьогодні до нас як суб'єкт блоку не може приєднатися УРП "Собор" через відомі проблеми і розкол у партії. Якщо "Собор" визначиться з керівництвом на легітимному з'їзді, то ми з задоволенням йтимемо з ними разом. Якщо ж не зможе вирішити свої внутрішні проблеми, то краща частина партії, принаймні усі її депутати у ВРУ, йтимуть з нами як особистості.
     
    Така ж ситуація і з ПРП. Якщо партія визначиться, ми з задоволенням йтимемо разом. Ми дуже шануємо ПРП як патріотичну і надзвичайно інтелектуальну партію. Якщо партія "Реформи і порядок" не визначиться (а це можливо з огляду на посаду, яку обіймає її лідер Пинзеник), то ми блокуватимемося разом з тими персоналіями, які мають бажання йти з нами, скажімо із Соболєвим, Томенком, Бондаренком. Це знані люди і є "цвітом ПРП".
     
    Майбутній блок Юлії Тимошенко, з одного боку, буде блоком партій, а з другого - блоком особистостей. Блок особистостей знаних в Україні, людей надзвичайно чесних і порядних, які не відступали ні в часи Кучми, ні після нього. Це люди не лише віддані Україні, але й глибокі професіонали.
     
    - Вибори проходитимуть під прапором ідеологічних іменних блоків. Блок Юлії Тимошенко, крім імені лідера, матиме визначену ідеологічну базу?
     
    - Однозначно. Я б назвав її ідеологією солідарності. Основні прихильники УНП зосереджені на Західній Україні, а, скажімо, Партії регіонів у Донецьку і Криму. Україну знову ділять. Блок Юлії Тимошенко - це єдина в Україні політична сила, яка може об'єднати всю Україну на основі європейської ідеї солідарності. У цьому наша ідеологія. Ми не хочемо вистригати голоси в певних регіонах, а об'єднати всю Україну. На сьогодні немає (наскільки мені відомо) жодної партії, яка б задекларувала саме ідею солідарності.
     
    - Сьогодні багато говорять про купівлю прохідних місць у списках рейтингових партій. А як формуватиметься список Блоку Юлії Тимошенко?
     
    - Ми домагатимемося, щоб списки на місцевих виборах були відкритими, відповідний законопроект внесений у ВРУ. Це значить, що місця у списку визначатимуть виборці. Будьмо відвертими: якщо списки будуть закритими, то депутати, що у прохідних місцях, спочиватимуть на лаврах і не працюватимуть, знаючи про своє проходження, а ті, хто у непрохідній частині, не працюватимуть через розчарування. Відкриті списки дадуть політичній силі додаткових 10-20% на виборах до ВРУ, бо усі ці люди агітуватимуть за блок. Друге. Ми виступаємо за те, щоб представництво у місцевих органах самоврядування мали лише ті партії, які пройшли до Верховної Ради. Інакше можливий елемент сепаратизму. Скажімо, регіональні партії і партій очки в Криму куплять і перекуплять місця, а потім проголошуватимуть референдуми про від'єднання від України. Тому в місцевих органах мають бути представники лише тих партій, які є у парламенті. В такому випадку ми створимо не лише чітку виконавчу, але й законодавчу вертикаль.
     
    - Яким чином формуватиметься ваш список до Верховної Ради?
     
    - Список до Верховної Ради буде сформований традиційно. Пропозиція Юлії Тимошенко розглядатиметься на Президії, а згодом на Політраді. Як свідчить досвід, далеко не все те, що пропонувала Юлія Тимошенко, проходило, бо наша партія справді демократична. Згодом це питання буде винесене на з'їзд і він вноситиме свої пропозиції. Лише з'їзд затвердить партійний список. Потім відбудеться з'їзд усіх учасників блоку, який затвердить остаточно список. Перший етап висунення кандидатур і їх порядок та остаточна конфігурація списку будуть відмінними. Люди все бачать, тому будуть дискусії, аргументи, суперечки.
     
    - А одіозних людей таких, як Волков, ми бачитимемо у списку вашого блоку?
     
    - Люди, які свого часу працювали із Кучмою і на Кучму, не будуть у першій п'ятірці й десятці партії. Але якщо вони, отримавши шанс, працювали протягом останнього року і мають значний доробок, зможуть отримати свої місця у списку. Однак вони не будуть обличчям блоку. Обличчями блоку будуть Турчинов, Білорус. Ми плануємо отримати щонайменше сто місць у майбутньому парламенті, і якщо названі люди, що працювали, будуть 99, думаю, це їх не образить.
     
    Депутат


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.