• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Що думають херсонські рухівці про Чорноморський флот?
    Опубликовано: 2005-11-18 14:38:00
    Думками ділилися делегати ХVІІІ позачергової конференції Херсонської обласної організації НРУ.

    Думками ділилися делегати ХVІІІ позачергової конференції Херсонської обласної організації НРУ.

    Є незаперечним, що перебування потужного військового угруповання іноземної держави – Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) – на території України не тільки знаходиться в сфері інтересів національної безпеки та оборони, але й створює політичні, економічні, екологічні та інші проблеми.

    Особливе значення, зокрема з точки зору запобігання потенційним загрозам територіальній цілісності України та захисту її суверенітету, має значення неухильного дотримання Чорноморським флотом РФ вимог національного законодавства, створення умов для вчасного виведення ЧФ РФ з території України після завершення у 2017 р. терміну дії Угоди від 28 травня 1997 р. між Україною та Російською Федерацією про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України.

    Основними проблемами національної безпеки України, пов’язаними з базуванням на її території оперативно – стратегічного військово-морського об’єднання Російської Федерації, на нашу думку, є наступні:

    - неефективний контроль з боку нашої держави за сумлінним виконанням командуванням ЧФ РФ статей базових угод; які, зокрема, передбачають створення механізмів контролю за рівнем озброєнь та наявності на ЧФ ядерної зброї, за нарощуванням ракетно-ударного потенціалу ЧФ; така ситуація ставить під сумнів можливість виконання Україною міжнародних угод;

    - наявність стратегічних бойових запасів ЧФ на нашій території, що є передумовою у випадку військового конфлікту Росії з третьою державою, використання зброї ЧФ з нашої території, така наявність здатна також створити проблеми для його виведення у визначені терміни;

    - систематичні випадки порушень з боку ЧФ державного суверенітету України;

    - значні збитки, на нашу думку, зазнає українська держава і внаслідок ігнорування інтересів України при підписанні „Угоди про взаємні розрахунки…”, за якою Росія отримала більшу частину Чорноморського Флоту колишнього СРСР та право перебувати на нашій території, протягом 20 років за зобов’язання погасити борг України, який на той час складав 3 млрд. доларів США, оскільки сума щорічного погашення складає лише 97 млн., отже, фактично зазначений борг має погашатись протягом 24 років. Ця, так звана сума оплати за оренду не тільки не відповідає світовій практиці подібних угод, але й взагалі не підтверджена належними договорами оренди.

    Характер та масштаб проблем, пов’язаних з тимчасовим перебуванням ЧФ РФ на території України, зумовлює необхідність злагодженої взаємодії усіх гілок влади. Вважаємо, що зусилля РНБО і Уряду, спрямовані на проведення комплексного аналізу цих проблем та вжиття відповідних заходів для їх вирішення, повинні мати сприяння і з боку Верховної Ради України та перебувати у полі постійного парламентського контролю.

    Однією з причин недостатності забезпечення національних інтересів у цьому напрямку можна вважати відсутність у центральних органах державної влади цільового структурного підрозділу, який би здійснював координацію та контроль у цій сфері.
    З метою якісного та повного розгляду зазначеного вище питання Верховною Радою України, звертаємося до Президента України, Уряду, та Верховної Ради з пропозицією здійснити відповідне вивчення та оцінку зазначеної проблеми, а також і заходів щодо її вирішення.

    З ініціативи партійної групи Народного Руху України фракції Блоку В.Ющенка „Наша Україна” на розгляд Верховної Ради внесений проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7696 від 07.07.05р.) „Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для вивчення виконання базових угод про статус та умови перебування Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України”. Висловлюємо нашу повну підтримку діям народних депутатів від НРУ в цьому напрямі і вимагаємо від керівництва ВРУ негайного розгляду цього законопроекту.
     
    Служба Комунікацій України


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.