• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Віталій Олуйко: "Країна не може жити від виборів до виборів"
    Опубликовано: 2005-11-30 14:13:00
    "У ВРУ з'явилися незрозумілі наміри: зробити усе, щоб загальмувати конституційну реформу. Конституційна комісія не працює, Конституційний Суд не укомплектований. Існує загроза, що зміни до 9 розділу Основного закону можуть бути не внесені. А саме цим законопроектом передбачено, що ради наділяються повноваженнями виконавчих комітетів, тобто фактично до них переходять компетенції державної виконавчої влади"
     
    - ВРУ своєю Постановою оголосила про початок передвиборчої кампанії до органів місцевого самоврядування. Однак чи правомірним є рішення парламенту, адже воно зроблене із запізненням?
     
    - Верховна Рада може все. Її рішення, хоч і втручаються у законодавче поле, але мають виконуватися. У праві існує поняття про те, що власник має право на все. У цьому випадку Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган у державі приймає рішення. Подібний випадок був торік, коли ми вносили зміни до Закону "Про вибори Президента України". Головне, що ми прийняли довгоочікувану Постанову, адже у країні існують політичні сили, які зацікавлені, щоб вибори до місцевих рад були перенесені на осінь. Ці сили робили подібні кроки виходячи із того, що не готові перемагати на виборах весною. Відчуваючи свою можливу поразку, вони хотіли сконцентруватися спочатку на парламентських виборах, а згодом на місцевих. Але ж країна не може жити весь час у стані виборів. Країна не може жити від виборів до виборів. На це немає коштів. На кожні вибори з держбюджету необхідно виділяти близько 100 млн гривень.
     
    Вибори відбудуться в один день. Залишається лише внести технологічні і технічні зміни у Закон про місцеві вибори для його оптимізації. Цей Закон приймався як компромісний при внесені змін до Конституції, тому було допущено ряд прорахунків. Документ доопрацьований юристами. Працювала Робоча група, враховані пропозиції депутатів місцевих рад і ВРУ. Думаю, він буде прийнятий найближчим часом.
     
    - Чи було розведення виборів у часі спробою використати адмінресурс на виборах?
     
    - Саме так. З одного боку, це видно з того, хто останніми днями наполегливо виступав за перенесення виборів, а другого - по тих силах, які вимагали дотримання Конституції.
     
    Адже в Основному законі України зазначено, що вибори до усіх рівнів рад відбуваються в останню неділю березня. Позиція тих, хто вважає, що вибори не можна проводити у зв'язку із тим, що не внесені зміни у Конституцію, законопроект 3207-1, - необґрунтована. Ми переконані, що зміни потрібно вносити, і за грудень їх можна проголосувати. У такому разі юридично вони вступлять у дію з 1 січня 2006 року, а фактично після закінчення виборів.
     
    - Наскільки вірогідним є прийняття змін до Конституції ще цим складом Ради і наскільки зміняться повноваження місцевих рад після вступу змін у дію?
     
    Повноваження будуть виписані у 9 розділі Конституції, і саме тому ці конституційні зміни потрібно затвердити. Зараз у ВРУ з'явилися незрозумілі наміри: зробити усе, щоб загальмувати конституційну реформу. Ми бачимо, що Конституційна комісія не працює, Конституційний Суд не укомплектований. Існує загроза, що зміни до 9 розділу Основного закону можуть бути не внесені. А саме цим законопроектом передбачено, що ради наділяються повноваженнями виконавчих комітетів, тобто фактично до них переходять компетенції державної виконавчої влади. Обласні адміністрації матимуть тепер фактично контрольно-наглядовий статус, а районні держадміністрації будуть ліквідовані взагалі. Таким чином, ми ліквідуємо те двовладдя, яке на сьогодні маємо на місцях. Україна від нього повинна відмовитися. Цей законопроект, по-перше, врегулює повноваження місцевих органів влади згідно із вимогами Європейської хартії, а, по-друге, відбудеться децентралізація влади і зосередження влади на місцях.
     
    - Зміни до закону про місцеві вибори будуть лише технологічними чи плануються і концептуальні зміни?
     
    - Серйозну дискусію зараз вести неможливо з огляду на цейтнот. Єдине, що вибори сільських селищних рад і міських рад міст районного значення будуть відбуватися за старою схемою, тобто будуть мажоритарними. А вибори інших рад будуть проводитися за пропорційною системою. Якщо країна переходить на політичну структуризацію, якщо саме політичні партії формуватимуть коаліційний уряд і визначатимуть політику в нашій державі, то ці партії на місцях повинні мати філіали своїх структур.
     
    - Чи може Президент накласти вето на прийнятий Закон, і чи є інші можливості зриву місцевих виборів?
     
    - Упевнений, що Президент підпише Закон, тому що він спрямований виключно на покращення технології проведення виборів, ліквідовує лише недоречності, у тому числі правові. Над змінами до Закону безпосередньо працює представник Президента у ВРУ Юрій Ключковський.
     
    - Недоторканність депутатів місцевих рад може згодом призвести до комерціоналізації і місцевих органів влади?
     
    - Надання недоторканності депутатам місцевих рад є помилкою, яка буде виправлена. Конституційний Суд підтвердить своє рішення, яке вже було 1999 року, і депутати місцевих рад втратять недоторканність. Статус депутата місцевої влади і так надзвичайно зростає. Тому інтерес до місцевих виборів буде не меншим ніж до парламентських.
     
    - Чи обстоюєте Ви виборність губернаторів? І чи відобразиться це у змінах до Конституції?
     
    - На разі це не можливо. Необхідний перехідний період. Ми обиратимемо керівника області з депутатів обласної ради. Голову ради буде обирати коаліція політичних сил переможців місцевих виборів. Голова ради одночасно буде головою виконкому. Цього досить на даному політичному періоді. З часом перейдемо до обрання керівника всією територіальною громадою. Наразі це ще зарано.
     
    - У зв'язку зі зміною статусу органів місцевого самоврядування, які ще законодавчі зміни необхідно прийняти?
     
    - Адміністративні реформа не закінчується внесенням змін до Конституції. Необхідно прийняти зміни до ряду базових законів: про Бюджетний кодекс, адміністративно-територіальний устрій, про місцеве самоврядування. Необхідно прийняти зміни приблизно до 10-15 законодавчих актів. Але, насамперед, ми повинні прийняти відповідні зміни до Конституції.
     
    Депутат


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.