• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Заява фракції СПУ
    Опубликовано: 2005-11-30 14:48:00
    Впродовж останніх років послідовна позиція фракції соціалістів та інших депутатів сприяла підвищенню соціального захисту освітян, студентів, науковців. Проте така тенденція перекреслюється проектом Закону “Про бюджет України на 2006 р.”.
     
    Конституція України вимагає забезпечення в Україні безоплатної вищої освіти. У цьому навчальному році державне замовлення студентів університетів першого курсу денної форми навчання збільшилось із 45 до 54 відсотка. Фракція Соціалістичної партії України наполягає на тому, щоб протягом чотирьох наступних років завершити перехід на навчання за державні кошти всіх студентів денної форми навчання державних вузів. На наступний навчальний рік слід забезпечити прийом на державну форму навчання двох третин студентського контингенту. Здібна молодь повинна мати рівні права на безоплатну вищу освіту.
     
    Фракція Соціалістичної партії України наполягає також на прийнятті Верховною Радою України такого бюджету, який забезпечить продовження розпочатої виплати боргів за 57 статтею Закону “Про освіту”. Соціалісти вимагають відмінити заплановану заборону місцевим бюджетам оплачувати комунальні послуги сільським педагогам. Це недопустимо, тим паче, що згаданий закон не допускає ніяких скорочень компенсації, а Конституція України забороняє зменшувати права та добробут громадян. Виділення доплат сільському учителю – це не пільга, а захист його соціального життя, бо учитель на селі нині поставлений державою у жебрацьке становище.
     
    Соціалісти вимагають збільшити витрати на підручники для шкіл та профтехучилищ. При запланованому бюджеті половина учнів залишаться без підручників. Особливо складна ситуація з сучасними підручниками для вищої школи, яка вже долучилась до Болонського процесу. Такими підручниками наші студенти практично не забезпечені.
     
    Як відомо, Президент України видав Указ про заходи соціального захисту професорсько-викладацького складу вищої школи. Проте у проекті бюджету виконання Указу не передбачається, обсяг доплат планується зменшити вчетверо. Це не що інше, як продовження нищення вищої школи та науки.
     
    Вже шістнадцятий рік практично не ремонтуються наявні три тисяч студентських гуртожитків і не будуються нові. Майже третина з них в аварійному стані, частина закриті технічними інспекціями. Потребує більшої уваги зі строни уряду бюджетна програма “Студентський гуртожиток”, на яку слід виділити не менше 140 млн. грн.
     
    В Україні найбідніший студент Європи. Для мінімального забезпечення існування студентів соціалісти вимагають виконати вимоги згаданого Указу і передбачити необхідні витрати.
     
    Те ж стосується і стипендіального забезпечення аспірантів, харчування учнів профтехучилищ.
     
    Фракція соціалістів вимагає забезпечити виплату підйомних молодим учителям. Молодий спеціаліст приходить у школу без копійки коштів. На що йому жити і де жити? Щоб остаточно не загинула освіта та наука необхідно забезпечити кредитування житла працівникам вузів, шкіл та профтехучилищ.
     
    У проекті бюджету не згадується Державна програма інформатизації навчального процесу і всієї освітньої вертикалі, яка розрахована на 5 років. Якщо її не виконувати, то одержимо значно більші збитки внаслідок швидкого старіння, насамперед, уже запровадженої комп’ютерної технології.
     
    Соціалісти пропонують внести зміни в пенсійний закон галузеві пенсійні коефіцієнти для освітян, які б дозволили вдвічі підвищити пенсії педагогам, звичайно, після відповідного підвищення зарплат.
     
    Фракція вкотре пропонує довести витрати на освіту на рівні не меншому десяти відсотків внутрішнього валового продукту, з приводу чого є вже не одне рішення Верховної Ради.
    Джерелами фінансування перерахованих та інших витрат є використання коштів від продажу підприємств, запровадження державної монополії на продаж спиртних напоїв, тютюну, наведенні ладу на митниці, в енергетиці, виведення коштів з тіньової економіки тощо.
     
    Соціалісти пропонують свою соціальну програму прориву в освіті та науці, яка дозволяє вивести галузі із глибокої кризи, врятувати державу від повної деградації.
     
    Закликаємо всіх освітян, студентів, науковців, батьків учнів, все українське громадянство підтримати соціалістів у справедливій боротьбі за долю освітньої та наукової галузей.
    Маючи фактично профіцит бюджету, уряд економить на соціальних видатках. Це не державний підхід, бо майбутнє має лише держава, яка дбає про освіту і науку. Іншого світова практика не знає.
     
    Голова фракції Соцпартії України О.Мороз
     
    Прес-служба СПУ


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.