• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ухвалені Верховною Радою зміни до закону про місцеві вибори суперечать логіці конституційної реформи
    Опубликовано: 2005-11-30 15:18:00
    Ухвалений сьогодні законопроект 8509 про внесення змін до закону про місцеві вибори у своїх прикінцевих положеннях містить конституційну юридичну колізію, - переконаний експерт Департаменту політичного консалтингу Martin group Володимир Поляков.
     
    Так у пункті сьомому прикінцевих положень зазначено наступне:
     
    "Депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та сільські, селищні, міські голови обираються строком на п'ять років починаючи з чергових виборів у 2006 році, за умови набрання чинності відповідно законом України про затвердження відповідних змін до Конституції Автономної Республіки Крим та законом України про внесення відповідних змін до Конституції України"
     
    Але в Законі України про внесення відповідних змін до Конституції України прийнятому 8 грудня 2004 року і який вступає в силу 1 січня 2006 року зазначено наступне:
     
    "Частину першу статті 141 викласти в такій редакції: "До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища,міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років".
     
    Діюча ж редакція Конституції, зокрема стаття 141 викладена у наступній редакції:
    "До складу сільської, селищної, міської ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки.
     
    Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають строком на чотири роки відповідно сільського, селищного та міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях."
     
    Отже, депутати змінили лише частину першу статті 141 і подовжили повноваження депутатів місцевих рад з 4 до 5 років, а частина друга, де викладений термін повноваження відповідних голів залишилась у старій редакції, тобто 4 роки. Таким чином, за логікою речей, наступні чергові вибори після 2006 року депутатів місцевих рад повинні відбутися у 2011 році, а вибори сільських, селищних і міських голів у 2010. Оскільки Конституція має вищу юридичну силу, то пункт сьомий закону про вибори є неконституційним, оскільки подовжує повноваження голів на рік.
     
    Володимир Поляков переконаний, що виходом з цієї ситуації стало б внесення відповідних змін у діючу редакцію Закону про вибори, а згодом і прийняття окремого закону про вибори сільських, селищних і міських голів.
     
    Окремою темою можуть також стати певні юридичні колізії у зв'язку з одночасністю проведення чергових місцевих виборів з виборами до Верховної Ради, оскільки, згідно нової Конституції, Президент має більше підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України, а тому неможливо точно встановити, коли відбудуться наступні вибори до українського парламенту.
     
    MARTIN group


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.