• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вихід із тупика чи глухий кут?
    Опубликовано: 2006-01-17 10:38:00

    Президент ініціює всенародний референдум щодо конституційної реформи

    Парламентські «розборки» з урядом, які багато хто вже охрестив «пробою сили», спричинили нову хвилю дискусій щодо доцільності впровадження конституційної реформи в тому вигляді, в якому вона вступила в дію з 1 січня. Адже не секрет, що, «проштовхуючи» зміни до Основного закону в пакеті 8 грудня буремного 2004-го, ініціатори й автори законопроекту під тодішнім номером 4180 залишили в ньому аж надто багато недоліків.

    Та й узагалі, міняти текст Конституції ось так, поспіхом, не порадившись із народом, який, за тим же Основним законом, є джерелом влади в Україні, - це неправильно. Адже людям навіть не пояснили, в чому саме полягають конкретні зміни, не проводилося обговорення реформи і в парламенті. На цьому наголошує Президент Віктор Ющенко, який віддавна був противником політичної реформи у варіанті Медведчука, а тепер планує винести питання щодо того, потрібна нам така реформа чи ні, на всенародний референдум. В інтерв'ю чотирьом телеканалам минулої п'ятниці глава держави наголосив, що таким чином має на меті не збурити суспільство зайвий раз, а навпаки - «чесним способом вийти на гармонію» в цьому питанні.

    Звісно, для проведення такого референдуму потрібна тривала й серйозна підготовка, тому в будь-якому разі вже завтра його чекати не слід. Однак багато політичних сил переконані, що референдум щодо змін до Конституції не потрібен узагалі, більше того - навіть шкідливий. «Референдум щодо конституційної реформи - це глухий кут. Наше суспільство не поінформоване глибоко, що за цим стоїть», - вважає лідерка блоку свого імені Юлія Тимошенко. І хоча пані Юля, за її власними словами, була, є і залишається послідовною противницею цієї політреформи, вона вважає, що «точка повернення вже минулася»: повертатися до розгляду цього питання потрібно було в перші тижні після перемоги «помаранчевої» команди на президентських виборах.

    Категорично проти будь-яких спроб скасувати політреформу виступає один із її «батьків» і найпалкіший захисник, голова Соцпартії Олександр Мороз. «Ми не дозволимо зробити ревізію і повернути країну до авторитарної моделі нікому, в тому числі й шляхом референдуму», - цитує слова свого лідера прес-служба СПУ. Олександр Олександрович нагадав, що Соцпартія 10 років боролася за зміни до Конституції, і Віктор Ющенко та його політична сила також підтримали ці зміни, а після обрання В.Ю. Президентом почали виступати з їх критикою. «Це викликає непорозуміння, тим паче що в нього (Ющенка. - Ред.) немає не тільки юридичних, а й політичних передумов для ревізування Конституції», - обурився Мороз. Однак при цьому наголосив, що СПУ «підтримувала і підтримує» Президента, а відставку Кабінету Міністрів вважає помилковою.

    А Голова Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі телеканалу ICTV, визнавши, що Президент має конституційне право ініціювати такий референдум, нагадав: для його проведення треба зібрати три мільйони підписів на підтримку цієї ініціативи, причому щонайменше у двох третинах областей - по 100 тисяч підписів.

    Газета "Україна молода"

     

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.