• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Ю+Ю<Я
    Опубликовано: 2006-01-17 11:53:00

    Формула помаранчевої девальвації

    У неділю близько трьох тисяч львів'ян узяли участь у вічі «Захистимо Україну» , яке проводив блок «Наша Україна». Перш ніж вийти до народу, лідери блоку спілкувалися з журналістами. Свій візит до Львова вони не пов'язують із приїздом цього ж дня Юлії Тимошенко. Кажуть, що до такого збігу обставин має стосунок радше сама екс-прем'єрка. Роман Безсмертний навіть зазначив, що лідера БЮТ запрошували на віче, однак вона відмовилася. «Напевно, Юлія Володимирівна не знає, що відповісти людям, чому вони утворили «ТЛЮ» (об'єднала зусилля з Литвином і Януковичем), яка спричинила відставку уряду, - наголосив він. - Однак ми й далі готові зустрітися з пані Тимошенко у відкритому діалозі». За словами Безсмертного, нашоукраїнці робитимуть ставку на відродження «помаранчевої команди». Однак благі наміри «помиритися з БЮТ» згодом було знівельовано гаслами віча. Мало який виступ лідерів блоку обходився без закидів колишній партнерці. Доходило навіть до скандування «Ганьба Юлії Тимошенко й усім злочинцям!», щоправда, заклик ораторів підтримувала не уся аудиторія. Аналогічна акція в цей день відбулась також в Івано-Франківську.

    У той час, як уся країна готувалася до зустрічі Нового року, соціологи дошкуляли громадянам запитаннями про майбутні вибори. І виявили несподівані речі: всього за три місяця до голосування дуже велика кількість виборців не знають, кого і як вони обиратимуть 26 березня. Зокрема, майже 40% населення досі не зрозуміли, що наступний склад Верховної Ради, а також місцеві ради, згідно з новим законом про вибори, вони обиратимуть виключно за партійними списками. Прогалини у політичній освіті українців в останні дні минулого року виявило опитування дорослого населення нашої країни, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» (опитано 2009 респондентів). Безумовно, корисною для штабів та технологів учасників парламентської кампанії може стати і ще одне відкриття соціологів: 43% опитаних готові проголосувати на виборах до місцевих рад за ту ж партію (блок), що й до Верховної Ради.

    А отже шанси на усіх рівнях долучитися до управління процесами в державі мають наступні політичні сили: Партія регіонів (за неї мають намір голосувати 31% респондентів). Причому рейтинг цієї політичної сили, на відміну від усіх інших, продовжує зростати. У той же час продовжується запекла боротьба за друге місце у виборчих перегонах між блоком «Наша Україна» на чолі з прем'єром Ю.Єхануровим та Блоком Юлії Тимошенко на чолі з екс-прем'єром, але їхній сумарний рейтинг (відповідно 13% і 16%) нижчий за рейтинг одноосібного лідера.

    Шанси потрапити до парламенту зберігають також Соціалістична партія України (4,8%), Комуністична партія України (3,8%) та Народний блок Литвина (3,9%), хоча за останній місяць названі політичні сили дещо втратили підтримку населення. На кінець грудня минулого року 3%-ий бар'єр міг подолати і блок Наталії Вітренко «Народна опозиція».

    З певною електоральною вагою, однак за прохідною лінією поки що залишаються Партія зелених України (1,3%), блок «Пора-ПРП» (1,3%), Опозиційний блок «Не ТАК!» (в опитуванні - Блок Кравчука) (1%). Абсолютна більшість інших партій та блоків (а їх загалом буде 45) не зможе отримати бодай 1% голосів виборців. Проти всіх мають намір голосувати близько 3% опитаних, а 13% поки що не визначилися зі своїми уподобаннями.

    Соціологи також намагалися спрогнозувати, як далі змінюватимуться уподобання населення та як на них вплинуть актуальні події останнього часу. Зокрема, вони дійшли до висновку, що підвищення Росією ціни на газ майже не вплинуло на карту виборчих настроїв українців. Оскільки 46% не змінили своїх намірів щодо голосування, а 13% - котрі після газового конфлікту схилилися до голосування за політичні сили, які виступають за більш тісне економічне співробітництво з Росією, компенсувалися такою ж кількістю наших співгромадян, котрі, навпаки, вирішили підтримувати політиків, які обстоюють економічну незалежність України від Росії.

    Поки що немає даних опитування щодо впливу на рейтинги основних політичних гравців несподіваної відставки уряду. Однак, на думку наукового керівника Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, відставка уряду призведе до подальшого росту популярності Партії регіонів, а також до сумарного падіння рейтингу всіх помаранчевих сил, що беруть участь у виборах.

    Соціологи також відзначають значне коливання рейтингів партій і блоків у залежності від регіону опитування. Так, Партію регіонів найбільше підтримують у Донецькій і Луганській областях - 75%, а найменшу підтримку ця партія має на заході країни - 4,6%. БЮТ найбільшу підтримку має на заході - 26%, у центрі і на півночі країни - 24%, а найменшу підтримку БЮТ має на Донбасі - менше 1%. Схожа картина регіональної підтримки блоку «Наша Україна»: найбільш популярний блок на заході - 34,5%, а найменш на Донбасі - 1%. СПУ найбільше довіряють в центрі та на півночі країни - 8%, а найменше на Донбасі - 0,4%. КПУ довіряють на півдні та на сході - 5%, найменше - в центрі й на півночі - 2%. Народний блок Литвина може розраховувати на електорат центру, півночі та півдня, блок Н.Вітренко - на мешканців Донбасу і півдня країни.

    Ще раз нагадаємо, що до виборів залишилось два з половиною місяці. А тому пропонуємо останню інформацію з «передвиборчого фронту». Визначайтесь!

    Вибори-2006

    Учора Центральна виборча комісія розпочала процес формування територіальних виборчих комісій. Обов'язковому включенню до складу тервиборчкомів підлягають представники 15 політичних партій і блоків, які станом на 1 вересня минулого року мали власні парламентські фракції, повідомив голова ЦВК Ярослав Давидович. Згідно із законом, максимальна кількість членів тервиборчкому не має перевищувати 18 осіб.

    Центральна виборча комісія зареєструвала 45 політичних партій і блоків для участі в парламентських виборах. За їхніми списками до парламенту балотуватимуться 7733 кандидати. З 53 партій і блоків, які подавали документи для реєстрації виборчих списків, ЦВК відмовив у реєстрації 8 партіям і блокам, 6 з них оскаржили рішення Центрвиборчкому в судах.

    У зв'язку з великою кількістю суб'єктів парламентських виборів довжина бюлетеня становитиме близько 80 см (на минулих виборах він був 60 см), що робить технологічно складним друкування бюлетенів.

    За попередніми даними, трансляція передвиборних програм партій і блоків розпочнеться на національних каналах телебачення й радіо з лютого. Жеребкування щодо надання теле- та радіоефіру має відбутися наприкінці січня.

    До 18 лютого кожний виборець в Україні має отримати запрошення взяти участь у голосуванні на парламентських виборах 26 березня 2006 року. ЦВК наразі працює з підприємством «Укрпошта» над розробкою єдиного зразка такого запрошення. Виборці, які не отримають запрошення, мусять звернутися до виборчих дільниць для того, щоб перевірити правильність внесення своїх даних до виборчого списку.

    За інформацією ЦВК за першу декаду січня, в Україні нараховується 36309183 виборці, що на 1348521 виборця менше, ніж на виборах президента 2004 року.

    Наталія Трофімова , Газета "День"

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.