• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Я боюся таких законів...»
    Опубликовано: 2006-01-17 12:32:00

    Неконституційним називає рішення Верховної Ради про відставку уряду Президент України Віктор Ющенко та вимагає його відмінити. «Сподіваюся, повага до Конституції та громадян України переважать особисті амбіції окремих політиків», - зазначив він у традиційному суботньому радіозверненні. «Я вважаю, що це прорахована позиція деяких політичних сил Верховної Ради, яка може призвести до нестабільної ситуації в країні.

    Замість конституційної реформи ми отримали небезпечні сигнали можливої конституційної кризи.

    Як гарант Конституції я робитиму необхідні кроки, щоб забезпечити стабільний і передбачуваний розвиток держави», - сказав Президент і ще раз наголосив, що в Україні працює повноцінний уряд на чолі з прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим, який виконуватиме свої повноваження до формування нового Кабінету Міністрів після парламентських виборів. «Про жодних «в.о.» не може навіть йтися», - наголосив Ющенко.

    Чи можлива за нинішніх умов співпраця між парламентом і урядом?

    Валерій Асадчев, народний депутат:

    - А уряду, власне, й немає. Відповідно, немає однієї зі сторін, яким треба знаходити порозуміння. Займатися ж якимись домовленостями з виконувачами обов'язків немає сенсу - двосторонні переговори не будуть дійсними. Закони ж, про які говорив Президент, прийматиме виключно більшість парламенту. Від першого числа набула чинності конституційна реформа. Сьогодні Литвин, комуністи, Партія регіонів мають більшість, а отже, їм і відповідати за виниклу ситуацію. Є принципи роботи парламенту, і їм доведеться їх дотримуватися. Чи забезпечать вони наші права після того, як ми стали опозицією, покаже час. Було багато заяв, що після реформи ситуація в країні буде дуже демократична, але цього ми ще не бачимо. Більшість є, а прав опозиція не має: не звільнилися основні посади, на яких повинні працювати представники другої сили, не дотримано інших наших прав.

     Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства з моделювання ситуацій:

    - Я вважаю, що зараз вчинками як парламентаріїв, так і уряду керує абсолютно інша логіка, аніж наявна в нормальній ситуації, - логіка передвиборної кампанії. Тому домовляться вони чи ні, можна тільки гадати. Усе залежить тільки від того, чи зможе Віктор Ющенко запропонувати якісь заходи, грубо кажучи, налякати парламент: наприклад, пригрозити можливістю введення прямого президентського правління до парламентських виборів, розпуском парламенту або чимось подібним, і наскільки парламентарії повірять явним або неявним загрозам. З огляду на те, що більшість є непрезидентською та заробляє собі очки на критиці Президента й уряду, розраховувати на якийсь зважений діалог не д оводиться. І в принципі сам Ющенко не прагне до цього - радше йому треба показати, що ті сили, які створили парламентську більшість, - малоефективна та недієздатна структура. На цьому може заробити очки як він сам, так і його партія. Якщо хтось раніше вважав, що Ющенко слабкий політик і віддавав перевагу Тимошенко або Литвину, тепер може пересвідчитися, що наш Президент справді може бути лідером. Тому, зважаючи на цю логіку, домовленість у ці місяці може бути невигідна нікому.

    Що стосується законів... Ціна питання - перемога на виборах. Зараз борються три або чотири майбутні глави держави, тому говорити про якусь логіку прийняття рішень у контексті перспектив розвитку країни безглуздо. Зараз така алогічність стала природною.

     Віталій Хомутинник, народний депутат:

    - Не зовсім зрозуміло, з ким саме треба домовлятися, оскільки де-юре уряд у країні існує, а де-факто він відправлений у відставку. Ці заяви, що Верховна Рада юридично неправильно ухвалила рішення, свідчать тільки про цілковите нерозуміння ситуації, навіть з погляду юриспруденції, з боку міністра юстиції, який робить подібні заяви та вводить в оману не тільки уряд, а й усю країну. Зараз уряд іде на загострення відносин.

    Що стосується законів... Ті з них, що обґрунтовані, логічні та корисні для держави й економіки, ухвалюватимуть у Верховній Раді, прийматимуться більшістю депутатів, попри їхні політичні переконання. А лобістських законів, у тому числі й про СОТ, які нічого не додають вітчизняному виробнику з урахуванням підвищення ціни на газ, не прийматимуть. Я вважаю, що парламент зараз має достатньо сил, професійних якостей, юристів і аналітиків, щоб ухвалити потрібні рішення щодо важливих законів. Я вельми сумніваюся, що уряд зможе підказати йому щось розумне щодо того, що приймати, а що ні. Кілька законів, потрібних країні, Президент - явно з подачі уряду, - вже заветував.

    Віктор Скаршевський, радник секретаря Ради національної безпеки й оборони:

    - Парламент зараз зайнятий виборами, тому чекати прийняття якихось довгострокових законів не слід. Зараз модними стануть популістські закони. За тиждень нічого радикального в житті країни статися просто не може, парламент думатиме не про економіку, а про передвиборні перегони.

    Шкода, що Президент не уточнив, які саме закони, на його думку, треба ухвалювати зараз. Щоб розмірковувати про те, чи зможуть різні політичні сили домовитися, треба знати, навколо чого вони домовлятимуться. Єдине, що відомо, - СОТ. З огляду на те, що було раніше, про СОТ (після напіввідставки уряду) домовитися не вдасться. Але і про решту законів домовитися буде складно, тим паче за тиждень. Найкраще такі проекти приймати завчасно, планомірно й обдумано.

     Олександр Олійник, експерт Інституту реформ:

    - Час для конструктивного діалогу між урядом і парламентом практично закінчився. Принаймні, спроба відправити уряд у відставку - за однією термінологією, або ж відставка уряду - за іншою, показує це досить наочно. Політична кон'юнктура у відносинах між парламентом і урядом сьогодні домінує, а отже, шанси проходження законів через парламент у потрібному для уряду руслі - мізерні. Іноді в мене складається враження, що краще нічого не ухвалювати, аніж ухвалювати це в усіченому, деформованому вигляді, як це може вийти зараз, оскільки парламент матиме можливість правити та дописувати всі ці законопроекти. Краще б проекти залишилися нерозглянутими, але недоторканними, аніж розглянутими, але з купюрами та виправленнями парламенту. Мені здається, що конструктивної роботи в парламенті не буде. Працюватиме передвиборна логіка кон'юнктурного альянсу, що склався під час відставки уряду. Продемонструвати свої ідеї перед майбутнім електоратом для багатьох політиків важливіше, ніж ухвалити закони, здатні надалі вплинути на економічне життя в країні. На мій погляд, політичні опоненти зараз дійшли думки, що чим гірший вигляд матиме нинішня влада, тим краще для них, а зміст законопроектів за бажання можна виправити вже в квітні, після того, як вони отримають владу. Парламентарії, звісно, заявляють, що вони хотіли б, щоб уряд приймав правильні рішення, але, на жаль... Однак це «на жаль» можна читати як «слава Богу» з погляду політичної доцільності.

    Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру імені Разумкова:

    - Закони про СОТ, швидше за все, не приймуть. Складнощі з ними спостерігалися й тоді, коли до виборів було ще дуже багато часу. Зараз ці складнощі тільки загострюються близькістю березня. Кожна сила захоче продемонструвати свою позицію захисника національних інтересів. Тож за цими законами консенсус навряд чи знайдеться. За якимись іншими - цілком можливо. Хоча Верховна Рада цілком може зайняти позицію, що ми їх відправили у відставку, а отже, нічого нам із ними домовлятися. Таке також може бути.

    Але навіть й інші закони (не щодо СОТ) прийматимуться виключно з політичних міркувань, зважаючи на те, вигідне чи невигідне це для завоювання голосів електорату. Економіки в цих рішеннях як не було, так і не буде. Можливо, навіть спроби порозумітися стануть черговою демонстрацією того, як наші депутати хочуть знайти консенсус, ідуть назустріч одне одному і разом працюватимуть для загального блага. Але це також буде черговою профанацією.

    Наталія Гузенко, День

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.