• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Неокоаліція: розбіжностей більше, ніж спільного
    Опубликовано: 2006-01-26 10:44:00

    Кандидати на нову парламентську більшість шукають точки дотику

    Справа майбутньої парламентської коаліції живе, але не рухається з ідейного старту. Рухові уперед можливим партнерам заважають різні погляди на її формування - кожен має свої вимоги до того об'єднання, які найчастіше не збігаються з вимогами частини або й усіх інших коаліціянтів.

    Проте вибори не за горами, тож час підтискає. Тому розуміння того, що об'єднуватися все одно доведеться, зростає буквально на очах. Услід за блоками "ПРП-Пора" та Юлії Тимошенко, свої пропозиції для об'єднання підготував блок "Наша Україна". Головним положенням об'єднавчої стратегії нашоукраїнців є збереження Віктора Ющенка і як лідера помаранчевого табору, і як подальшого лідера нації, незважаючи на конституційну реформу та перехід частини влади до прем'єра. Проект цього меморандуму, до якого доклав руку голова виборчого штабу НУ Роман Безсмертний, нашоукраїнці надіслали до БЮТ, "ПРП-Пори", блоку Костенка-Плюща та до Соцпартії.

    Власне, на об'єднанні сил довкола центральної фігури - Президента - "Наша Україна" пропонує будувати стратегію державного управління. І у такий спосіб Президент, якого визнали лідером помаранчевої коаліції, має отримати можливість формувати свою команду. Передумовою для реалізації коаліційних планів "Наша Україна" ставить питання про скасування рішення парламенту щодо так званої відставки уряду.

    Проте тут і розпочинаються суперечності, оскільки НУ вже визначила і прем'єра, якого пропонуватиме від імені коаліції - звісно, це Юрій Єхануров. "Юлія Володимирівна Тимошенко повинна вгамувати власні амбіції і в цю коаліцію увійти. Цього вимагаємо і ми, і люди, які мерзли на Майдані", - каже юридичний консультант блоку НУ Роман Зварич.

    Але БЮТ дуже не подобається ідея об'єднання "на основі особистої відданості Президентові". Микола Томенко, заступник голови виборчого штабу блоку, стверджує, що вони хочуть об'єднуватися на базі ідеологічних і програмних принципів. Крім того, не може влаштовувати БЮТ і позиція НУ щодо Юрія Єханурова. Адже у варіанті об'єднання БЮТ сказано, що прем'єра пропонує та сила з коаліції, яка набере найбільше голосів виборців. При цьому блок Тимошенко, звичайно ж, сподівається, що такою силою буде саме він.

    Однак ці торги дуже дратують блок "ПРП-Пора". Він не згоден із пропозицією НУ про розподіл посад між представниками команди Майдану і не хоче, щоб умовою об'єднання було визначення прем'єр-міністра. На їхню думку, коаліцію в майбутньому парламенті мають створювати без будь-яких умов.

    Ще один потенційний коаліціянт - Соцпартія - узагалі не приймає будь-якого об'єднання ні довкола Президента, ні довкола Юлії Тимошенко. Як запевнив Йосип Вінський, вони хотіли б лише підписати угоду про непорушність і законність конституційної реформи, а обіцянок про блокування в майбутньому парламенті соціалісти не дають.

    Отож якоїсь визначеності у діях представників колишньої помаранчевої коаліції не спостерігається. За словами директора Центру соціальних досліджень Андрія Єрмолаєва, причина в тому, що внутрішні колізії, які виникли в стосунках помаранчевих у 2005 році, тепер помножуються на надзвичайно загострену ситуацію з опозицією, яка на тлі криз та розвалів зростає і набирає рейтинг.

    "Нині дії колишньої помаранчевої команди нагадують учасників бізнес-проекту, які спочатку побили горщики щодо прибутку, а потім, на ринку, коли побачили, що їхні конкуренти починають вигравати, домовляються вже як ринкові аґенти. На жаль, вони не враховують, що будь-яка коаліція матиме перспективу, якщо в її основі є не політичний меркантилізм, а змістовна програма", - зазначив політолог.

    Між БЮТ, "Нашою Україною" та СПУ за минулий рік утворилася прірва. На думку Єрмолаєва, вони можуть підписати формальний юридичний документ, але він нічого не означатиме, коли справа дійде до визначення економічної, соціальної чи зовнішньої політики. Тому сьогодні на перший план треба ставити завдання формування змістовних коаліцій, які виникатимуть на підґрунті оформлення змістовних програм дій. Вони можливі, але для цього необхідно, щоб на перший план вийшли креатині політичні представники, а не маркетологи і вожді.

    "Як на мене, то за змістом залишилися лише дві політичні команди: "Наша Україна" і ПРП. Зрозуміло, що ці дві сили не зможуть сформувати помаранчеву коаліцію. Тож я не відкидаю, що, окрім декларативних заяв до виборів, ми не матимемо реальної коаліційної угоди", - прогнозує Андрій Єрмолаєв.

    Дзвінка Джміль, Газета "Поступ"

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.