• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • «Армія» спостерігачів
    Опубликовано: 2006-01-26 17:28:00

    Місія ОБСЄ очікує на прозорі вибори. Але готова до неприємностей

    «Парламентські вибори в Україні, які невдовзі відбудуться, - унікальний шанс продемонструвати, що держава стала на демократичний шлях», - на цьому наголосив учора під час своєї першої прес-конференції в Києві керівник місії спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Любомир Копай. За його словами, в цілому в день виборів за процесом спостерігатиме майже тисяча експертів. (Жартома він «охрестив» приїжджих фахівців «цілою армією».) Їхнім головним завданням буде проаналізувати виборчий процес в Україні на предмет його відповідності міжнародним стандартам та вітчизняному законодавству. Він зазначив, що останні президентські вибори відбувалися в нашій країні зі значними порушеннями, а тому до Києва зараз буде прикута особливо пильна увага: що змінилося з тих часів?

    Більшість експертів визнає, що виборчий процес в Україні стане реальним індикатором змін у країні. Міжнародна спільнота (і особливо організації, до яких прагне інтегруватися Київ, - ЄС і НАТО) ставить подальші успіхи держави на світовій арені в пряму залежність від стану її демократії. Керівник місії спостерігачів Любомир Копай справляв враження людини, яка дуже прихильно ставиться до України. «Наші очікування позитивні. Ми будемо дуже раді повідомити врешті-решт, що Україна зробила ще один значний крок на шляху до проведення прозорих, демократичних виборів», - підкреслив він. Пан Копай прибув із сусідньої Словаччини, де займається дипломатичною діяльністю. Останні три роки він спостерігав за якістю «виборчих процедур» на пострадянському просторі. У його «послужному списку» - робота в Казахстані, Киргизстані, Грузії та Узбекистані. Глава місії сказав, що усвідомлює складність нинішніх виборів: «Ми знаємо, що нинішня кампанія буде особливо жорсткою. Дуже добре, що ці вибори відбуватимуться на конкурентній основі». Пан Копай при цьому не виключив «неприємних моментів» під час кампанії, однак зазначив, що «не готовий сказати, який буде найбільш неприємним».

    Усього місія ОБСЄ має намір оприлюднити три проміжні звіти щодо ходу передвиборної кампанії, перший із яких можна очікувати за два-три тижні. Через день після виборів спостерігачі виступлять із попередніми оцінками, а остаточний варіант доповіді спостерігачів український уряд отримає приблизно через два місяці (напевно, у травні). Давати характеристику поточним подіям кампанії пан Копай не став, зауваживши, що працювати в Києві почав лишень з початку цього тижня. Серед завдань місії, представники якої працюватимуть у всіх областях країни, - глибоко проаналізувати ситуацію, а тому спостерігачі (лише ті, які матимуть статус «довгострокових», а таких налічується 60) мають намір активно проводити зустрічі з представниками органів державної влади, прокуратури, судів, ЗМІ, неурядових організацій... «Ми - іноземці, і без знання та досвіду українців не зможемо отримати повні відомості про ситуацію в державі», - зазначив голова місії ОБСЄ.

    Він визначив кілька питань, які в першу чергу ставитиме під час зустрічей з українцями. По-перше, чи понесли відповідальність порушники попередніх президентських виборів в Україні. По-друге, його зацікавила ідея Президента Віктора Ющенка про підписання меморандуму про чесні вибори. Як до цього ставляться безпосередні учасники виборчого процесу, - цікавиться закордонний спостерігач. «Ми будемо ставитися до кожного лідера партії однаково, як до можливого переможця. Нас цікавить процес проведення виборів, а не результат. Результат мають визначати самі громадяни», - акцентував увагу Любомир Копай.

    Сергій Солодкий, Газета "День"

    «Обсудить на форуме Силы Народа»



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.