• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вплинули євроінтеграція та висока врожайність: НБУ покращив прогноз по ВВП
    Опубликовано: 2023-11-06 15:25:01

    Національний банк України поліпшив оцінку зростання реального ВВП на 4,9%. Позитивна динаміка обумовлено адаптацією українського бізнесу та населення до війни, збільшенням врожаю, розширенням експортних шляхів, збільшеними обсягами бюджетної підтримки і впровадженню євроінтеграційних реформ.

    Про це йдеться у інфляційному звіті Нацбанку за жовтень.

    За даними НБУ, головним чинником, що вплинув на покращення динаміки, були рекордно високі врожаї основних культур, завдяки надзвичайно сприятливим погодним умовам. Врожайність ранніх зернових культур не лише перевищила показники минулого року, а й рекордний урожай 2021 року.

    "Прямий додатний внесок вищих врожаїв у ВВП поточного року оцінено у 1.3 в.п. Завдяки сприятливій погоді врожай збирався швидшими темпами, ніж торік, що зумовило високі темпи зростання сільського господарства у ІІІ кварталі", - йдеться у звіті.

    Проте, через зменшення вітчизняних виробничих потужностей внаслідок руйнувань і пошкоджень в умовах значних потреб у сфері оборони та безпеки, значна частина відновлення споживчого та інвестиційного попиту покривається імпортом. В результаті цього, чистий внесок експорту до росту реального ВВП в третьому кварталі 2023 року, за оцінками, став від'ємним і залишиться таким протягом усього року, зазначили у НБУ.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.