• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нацбанк підвищив банківські нормативи обов’язкового резервування
    Опубликовано: 2023-08-11 19:23:34

    Національний банк підвищує нормативи обов’язкового резервування банками за коштами юросіб за ознакою строковості.

    Про це повідомляє пресслужба НБУ.

    "Це необхідно, зокрема, для подальшої мінімізації ризиків структурного профіциту ліквідності в банківській системі та зниження ринкових викривлень", - пояснили в регуляторі.

    Нові нормативи почнуть діяти з 11 вересня. Так, обов'язкові резерви за строковими коштами і вкладами юридичних осіб (крім інших банків) дорівнюватимуть у національній валюті 10% (зараз 0%), а в іноземній валюті – 20% (зараз 10%).

    Аналогічні нормативи обов'язкового резервування банками діють за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних осіб. 

    У Нацбанку пояснили, що зміст інструменту обов’язкових резервів полягає в тому, що банк зобов’язаний зарезервувати на своєму кореспондентському рахунку кошти в обсязі, що визначається як певний відсоток від його зобов’язань (норматив резервування) та враховує частку обов’язкових резервів, яку банк покриває за рахунок бенчмарк-ОВДП.

    Відповідна сума має бути сформована в середньому за період резервування. Це дає змогу згладжувати можливі непередбачувані коливання ліквідності, водночас забезпечуючи ефективне застосування самого інструменту за прямим призначенням – обмеження частини вільної ліквідності банківської системи.

    Інф. epravda.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.