• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • В Україні ліквідували селища міського типу: що ще передбачає новий закон про населені пункти
    Опубликовано: 2023-08-01 10:59:32

    Верховна Рада 28 липня прийняла закон, який, зокрема, оновлює класифікацю населених пунктів в Україні та встановлює порядок їх утворення та ліквідації, перейменування, а також зміни статусу.

    За відповідний законопроект №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою" в другому читанні та в цілому проголосувало 262 депутати. Жоден не виступив проти, однак утрималися 22 нардепи, з яких 20 - з фракції "Європейська солідарність".

    Так, новий закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільских стане більше за рахунок переходу всіх смт до категорії "простих" селищ.

    Зазначимо, що станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайних селища та 27204 села.

    На початок 2022 року Державна служба статистики оцінювала чисельність населення 824 смт за межами Криму (стосовно якого оцінка населення не здійснюється Україною ще з 2014 року) в 3386,5 тисячі, або 8,23% сукупного населення відповідної території. У селищах натомість жило перед війною, за офіційною оцінкою, лише 334 тисячі людей (0,81% населення).

    В документі також прописується, що містом вважається населений пункт з переважно компактною забудовою, чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч, селищем - населений пункт з переважно садибною забудовою та чисельністю жителів не менш як 5 тисяч. Село ж є населеним пунктом із садибною забудовою та чисельністю жителів менше 5 тисяч.

    Закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування. При цьому передбачено, що всі міста, які на цей момент вже мали цей статус, збережуть його автоматично. Всі ж смт стануть селищами. З іншого боку, в законі не прописано буквально, що буде з нинішніми "простими" селищами. Втім, його остаточну версію наразі ще не опубліковано: поки йдеться саме про редакцію, підготовлену перед голосуванням.

    Інф. delo.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.