• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • У підприємств будівництва в Україні різко покращилися ділові очікування - Нацбанк
    Опубликовано: 2023-07-05 09:05:28

    Бізнес в Україні третій місяць поспіль позитивно оцінює результати та перспективи своєї діяльності, причому найоптимістичніші очікування демонструють підприємства будівництва, які з початку війни показували найгірші очікування.

    Про це свідчать результати щомісячного опитування щодо індексу очікувань ділової активності, яке проводить Національний банк.

    "Підприємства будівництва мали найоптимістичніші оцінки завдяки сприятливим погодним умовам, потребі в розширенні західної логістики, будівництві та відновленні доріг: секторальний індекс становив 58.6 (у травні – 51.3)", - повідомляє Нацбанк.

    Загалом у червні індекс очікувань був зафіксований на рівні вище нейтрального, підвищившись до 50.8 порівняно з 50.5 у травні.

    Цьому сприяли зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поступове налагодження виробничих та логістичних ланцюгів, поліпшення інфляційних і курсових очікувань та пожвавлення внутрішнього попиту.

    Підприємства торгівлі вчетверте поспіль надали позитивні оцінки завдяки сталим споживчим настроям, збільшенню пропозиції товарів та сповільненню темпів інфляції: секторальний індекс ‒ 52.5 (у травні ‒ 52.7);

    Підприємства промисловості поліпшили оцінки завдяки зниженню темпів зростання витрат на сировину та енергію, відновленню виробничих та логістичних ланцюгів, уповільненню темпів інфляції: секторальний індекс ‒ 51.0 (у травні ‒ 50.4);

    Підприємства сфери послуг другий місяць поспіль єдині серед інших секторів зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив, зважаючи на низьку платоспроможність населення, слабкий попит та проблеми з логістикою: секторальний індекс ‒ 48.9 (не змінився з травня).

    Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, і надалі зберігають високі очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг.

    Водночас оцінки щодо зайнятості були неоднорідними. Респонденти сфер будівництва та послуг уперше за тривалий час очікували на збільшення загальної чисельності працівників, натомість підприємства промисловості та торгівлі – на зменшення.

    Інф. epravda.com.ua



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.