• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Нове обличчя «Борисполя»
    Опубликовано: 2019-05-31 09:09:57

    Через чверть століття головні повітряні ворота України – аеропорт «Бориспіль» повинен кардинально змінити своє обличчя. До 2045 року планується витратити близько 3,4 мільярдів доларів на розбудову інфраструктури, яка дозволить обслуговувати більше п’ятдесяти мільйонів пасажирів в рік. Що саме буде побудовано в «Борисполі», звідки будуть брати гроші та які проблеми можуть зустріти аеропорт на цьому шляху, розібрався УНІАН.

    Одним з останніх рішень Кабінету міністрів України Володимира Гройсмана стало схвалення концепції розвитку найбільшого в нашій країні аеропорту – «Бориспіль». Згідно з документом, до 2045 року столичний аеропорт має розправити плечі і обрости новим пасажирським і вантажним терміналом, новими дорогами і, навіть, новим підземним громадським транспортом. За словами урядовців, прийняття і, найголовніше, втілення у життя концепції є необхідністю. Адже зростання кількості пасажирів вже зараз приносить труднощі аеропорту в пікові години. До речі, саме тому аеропорт "Бориспіль" ще до прийняття концепції почав розширення. Так, минулого року була побудована нова зона видачі багажу для пасажирів, а на початку цього року був розконсервований термінал F і завершено будівництво першої черги паркінгу.

    Однак, цього явно недостатньо, враховуючи прогнози зростання. За оцінками консалтингової компанії Airport Consulting Vienna, до 2045 року пасажиропотік міжнародного аеропорту «Бориспіль» виросте з нинішніх 12 млн пасажирів на рік аж до 54 млн. Такий рівень вимагає системного підходу. Тому, за словами гендиректора аеропорту Павла Рябікіна, було вирішено звернутися до консалтингової компанії для розроблення концепції розвитку. «Концепція є книгою на 800 сторінок. Вона була передана півтора роки тому на розгляд уряду і нарешті схвалена», - сказав він.

    Загалом, концепція передбачає ряд заходів, які дозволять забезпечити в 2019 році обслуговування 14,4 млн пасажирів, у 2030 році - 27,7 млн пасажирів, у 2040 році - 44, 3 млн пасажирів і в 2045 році – майже 53,9 млн пасажирів. Таким чином після 2045 року аеропорт «Бориспіль» може стати схожим на великий східноєвропейський хаб. На сьогоднішній день таким аеропортом є Мюнхен, Шуанлю (Китай) або Ель-Прат в Барселоні. Як зазначив Рябікін, пасажиропотік розраховувався опираючись на фактори вдалого географічного розташування України, наявність сильного базового перевізника (таким зараз є МАУ – УНІАН), ріст загальної кількості літаків у світі. «В наступні п’ятнадцять років кількість літаків і пасажирів у світі збільшиться в два рази. Це зафіксовано замовленнями у виробників», - зазначив гендиректор.

    Етапи великого шляху

    Для досягнення відповідних показників розвиток аеропорту до 2045 року буде розбито на кілька етапів. Так, протягом 2019-2021 років планується реконструювати другу злітно-посадкову смугу, подовжити галерею терміналу D на південь та розширити перон цього терміналу. Також, передбачається розширення зони обслуговування трансферних пасажирів і реконструкція зони видачі багажу для пасажирів внутрішніх рейсів.

    Вже незабаром мають збільшитися вантажні потужності летовища, яких наразі дуже бракує. Згадаймо хоча б період останніх новорічних свят. Тоді аеропорт «Бориспіль» з 24 грудня по 4 січня ввів обмеження на прибуття вантажів на вантажний термінал через різке збільшенням обсягів доставок. Тому реконструкція (збільшення пропускної спроможності) вантажного терміналу, яка передбачена в концепції вкрай важлива для аеропорту. «Якщо подивитися на схему, яка є в концепції, то там є зона розвитку вантажних перевезень. Тобто будівництво окремої зони. Адже, з розвитком інтернет торгівлі вантажні перевезення дуже затребувані», - зазначив авіаексперт Богдан Долінце

    Крім того, до 2021 року мають облаштувати нові автобусні виходи на посадку для пасажирів міжнародних рейсів і побудувати новий офісний центр. На другому етапі, який орієнтовно буде проходити в 2022-2024 роках, планується почати будівництва першої черги основного пасажирського терміналу, з’єднаної з подовженою галереєю терміналу D. За словами Рябікіна, новий термінал, скоріше за все, матиме іксоподібну форму. «Вона забезпечує найкоротший транзит з найвіддаленіших точок аеропорту. Але вибір остаточної форми буде здійснюватися під час проектування, яке має початися в найближчі чотири-п’ять років», - сказав він. Також, в аеропорту повинні з’явитися нові швидкісні руліжні доріжки і модернізовані існуючі доріжки першої злітно-посадкової смуги. Крім цього, планується будівництво нового вантажного терміналу, а також влаштування нових місць стоянки повітряних суден і будівництво виділеного перону для вантажних повітряних суден. На третьому етапі, який має відбутися орієнтовно в 2025-2031 роках, планується будівництво другої черги основного пасажирського терміналу. Також, важливим моментом на цьому етапі концепції є створення потужностей для обслуговування і ремонту літаків. Адже, за словами Долінце, на сьогоднішній день такі роботи проводяться не в Україні, а в аеропортах Польщі та Румунії.

    Тому планується до 2031 року облаштування зони технічного обслуговування авіакомпаній, будівництво перону для технічного обслуговування авіакомпаній, будівництво ангарів для технічного обслуговування повітряних суден та будівництво нових офісних будівель. На наступних етапах, які заплановані до 2045 року, планується будівництво наступних черг основного пасажирського терміналу, подальше розширення вантажного сектора і додаткове збільшення потужностей в південному напрямку бази технічного обслуговування повітряних суден. Також, передбачено додаткові площі для аеродромної служби і наземного обслуговування, а також розширення наявних потужностей паливозаправного комплексу та інженерної інфраструктури.

    Знесення терміналу Б і транспортне сполучення з Києвом

    За словами Рябікіна, довгострокове проектування виключить ситуації, коли термінальні комплекси будували не зв’язаними між собою в різних місцях. «Це робило нефункціональною інфраструктуру аеропорту. Це робить неефективною роботу аеропорту з точки зору витрат», - сказав він.

    https://www.unian.ua/



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.