• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • ВАТ “Укрнафта” готове придбати ліцензію на геолого-розвідувальні роботи та дослідно-промислову розробку Сахалінського родовища
    Опубликовано: 2006-02-28 17:42:00

    ВАТ „Укрнафта” вкрай стурбоване станом розробки газоконденсатних покладів Сахалінського нафтогазового родовища (Харківська область). Ці поклади потребують негайного впровадження сучасних технологій та технологічних процесів. Компанія готова забезпечити ефективну розробку родовища і з цього приводу неодноразово зверталася до органів державної влади, зокрема Кабінету Міністрів України та НАК “Надра України”, але позитивної відповіді так і не отримала.

    Сахалінське родовище перебуває у геологічному вивченні з 1980 року, тобто вже понад 25 років (!), хоча згідно Кодексу України „Про надра” цей термін обмежується 5 роками. Контроль за розробкою родовища здійснює ДП “Полтаванафтогазгеологія”. До участі в розробці родовища ним залучено, окрім ВАТ “Укрнафта”, ще 5 інвесторів. Родовище розподілено на окремі сфери діяльності або впливу інвесторів. Внаслідок такого розподілу ВАТ “Укрнафта” проводить найбільш капітало- та трудоємні роботи і лише по освоєнню нафтових покладів родовища. Інші ж, так звані, інвестори видобувають газ та газовий конденсат із свердловин, пробурених за державні кошти і лише з однієї свердловини, яку пробурили за власні кошти.

    ВАТ “Укрнафта”, пробуривши за власні кошти 15 свердловин, внесло кардинальні зміни в уточнення геологічної будови родовища й відкрило 2 нових продуктивних поклади. Ще 3 свердловини перебувають у бурінні. Однак діяльність компанії постійно обмежується, навіть не надається доступ для користування проектною документацією. У даний час на балансі ВАТ “Укрнафта” знаходиться 21 свердловина, на буріння і облаштування яких витрачено близько 350 млн. грн. Крім того, за кошти товариства побудовано газопровід Сахалінка-Сидоричі вартістю близько 20 млн. грн. На соціальний розвиток Краснокутського району Харківської області компанією за останні три роки виділено близько 10 млн. грн. Таким чином, на роботи, пов’язані з дослідно-промисловою розробкою Сахалінського родовища, компанією уже інвестовано близько 380 млн. грн.

    У травні цього року закінчується термін дії ліцензії на розробку родовища. Рішення про продаж або продовження ліцензії, за повідомленням Мінприроди, в даному випадку буде приймати Кабінет Міністрів України, а новий претендент на її отримання повинен буде повернути в повному обсязі державні кошти (близько 300 млн. грн.), які були вкладені в розробку родовища, ще до отримання ліцензії.

    ВАТ “Укрнафта”, в черговий раз, повідомляє про готовність забезпечити ефективне для держави використання надр Сахалінського нафтогазового родовища, придбавши на аукціоні ліцензію на його розробку, зокрема сплативши до Державного бюджету України кошти за попередньо проведені геолого-розвідувальні роботи. Також компанія готова надалі щорічно інвестувати значні власні кошти (до 200 млн. грн.) в розробку родовища, залучати реальних інвесторів, в тому числі іноземних, з метою впровадження у технологічний процес новітніх технологій для зростання обсягів видобутку вуглеводнів.

    Прес-служба ВАТ “Укрнафта”








    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.